El ministre d'Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat avui que el seu executiu no tolerarà "de cap manera" una presidència simbòlica de Catalunya per part de Carles Puigdemont i no tindrà "cap contemplació" amb ell.

Méndez de Vigo, en una entrevista a RNE, ha ressaltat que aquesta presidència simbòlica no existeix, no té cap via i pot estar plantejant-se per tractar que Puigdemont tingui un sou.

En conseqüència, ha rebutjat la possibilitat que defensen els independentistes i ha considerat que la reforma de la llei de Presidència que pretén Junts per Catalunya té "molt poc recorregut" perquè és il·legal i no creu que ningú "amb seny" l'aprovi. "Evidentment, la recorreríem, però espero que ni tan sols no se l'hagi de recórrer", ha afegit.

I s'ha preguntat: "Què és això de tenir un president que està a 1.500 quilòmetres? Això no és possible i el govern [espanyol] no ho consentirà".

El portaveu de l'executiu de Rajoy ha subratllat les discrepàncies existents entre el PDeCAT i ERC, dos partits que ha explicat que no tenien res en comú tret de, a partir d'un moment determinat, la secessió.

"En aquests moments la secessió és impossible perquè el govern [espanyol] no la consentirà, i estem veient ara l'aparició de les discrepàncies entre dos partits que tenien un únic objectiu però que en les seves polítiques difereixen, i molt", ha recalcat.

Méndez de Vigo ha garantit que l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució es mantindrà "fins que faci falta".