A les portes de la convocatòria de la taula de diàleg entre el Govern espanyol i el català, el president Carles Puigdemont ha fet públic un missatge des del Consell per la República en què insisteix que aquests quatre anys demostren que “només hi ha un camí" per aconseguir la independència i que la confrontació i la lluita són inevitables. Puigdemont, que subratlla en tot moment que aquesta confrontació ha de ser democràtica, no violenta i respectuosa amb els drets humans, defensa el paper del Consell en aquest procés.

En el text, Puigdemont crida l’independentisme a preparar-se per al moment en què la resposta de l’Estat sigui un “no a tot” i mantingui la repressió i l’amenaça i adverteix que la confrontació amb l’Estat no es pot defugir i que és “una realitat inevitable” per la qual caldrà passar perquè Catalunya sigui reconeguda com a nació sobirana i independent. En aquest context, adreça un missatge directe a les formacions independentistes: “No podem dedicar més del que ja s’ha dedicat discutint banalitats partidistes".

“No podem fer creure a la nació catalana que, per alguna raó que desconeixem, vindrà un moment en què ens serà reconeguda la nació sense haver-la de lluitar des dels carrers, places i institucions del país”, afegeix, per la qual cosa reclama posar tota l’experiència aconseguida els darrers quatre anys en l’organització de la defensa de la independència per tots els mitjans democràtics i no violents possibles.

Consell per la República

En aquest context situa el Consell per la República com a peça fonamental i adverteix que ningú no ho posarà fàcil, ni l’Estat ni aquells que “quatre anys després actuen com si aquella victòria els fes nosa”.

“Potser per això cal combatre també un cert corrent narratiu que intenta desconstruir l’enorme gesta de l’1-O i estendre un biaix derrotista d’un capítol sobre el qual la història en farà un judici unànime: vam votar i vam guanyar”, insisteix, a més de recordar el crit de l’a por ellos i el “miserable discurs del rei espanyol”.

Només hi ha un camí

“Sabem amb la claredat que dona la història de les relacions pretèrites i recents entre Catalunya i Espanya que només hi ha un camí per aconseguir-ho”, adverteix el president, que subratlla que Espanya no és el Canadà ni el Regne Unit.

Puigdemont reconeix que el recorregut que ha fet l’independentisme és incomplet, però adverteix que és transcendent i determinant. “Gràcies a tot el que hem fet, gràcies a tot el que hem pogut preservar malgrat la repressió, avui sabem millor que mai quin és el camí per al reconeixement internacional de la república catalana”, adverteix.

Conquesta que cal mantenir

El líder de Junts assegura que en la relació amb Catalunya, Espanya s’assembla a l’Espanya de sempre, que descriu com a “negació i càstig, amenaça i punició”.

Adverteix que en aquest cas no existeix el camí que les democràcies reserven a la resolució dels conflictes polítics i que la independència “és una conquesta que s’ha de mantenir i defensar durant molt de temps”.

Radicalitat democràtica

Assegura que aquests mitjans han de ser “tots els possibles” dins de la "radicalitat democràtica", el compromís amb els drets humans i amb la pau.

La previsió és que la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol es convoqui la setmana vinent, després de la Diada. Tot i que algunes informacions apuntaven ahir que podria quedar ajornada, la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha assegurat aquest matí que el calendari es manté i que la trobada se celebrarà dins dels límits que marca la llei i la Constitució.

Com es recorda en el text, el nucli del missatge que Puigdemont ha fet avui públic recull l'esperit del document Preparem-nos, que va exposar el Consell per la República en l'acte de Perpinyà a finals de febrer del 2020.

 

A la imatge principal, el president Carles Puigdemont durant una compareixença davant de la Casa de la República / ACN