Marta Rovira ho té clar: La repressió no l'arreglaran uns indults anticipats. La secretària general d'ERC ha recordat les paraules del president a l'exili, Carles Puigdemont, per així reivindicar que la seva tasca a l'exili no va començar per aconseguir aquesta mesura de gràcia. "Nosaltres estem a l'exili lluitant per la causa política, denunciant la repressió i forçant a una negociació política i un referèndum d'autodeterminació", ha assegurat.

Durant una entrevista des de Suïssa emesa aquest dissabte al programa Preguntes Freqüents de TV3, Rovira ha titllat aquesta opció de "rocambolesca", que provocaria, entre altres inconvenients "que s'oblidés la repressió que és més anònima", en referència les més de 3.000 persones encausades pels fets de l'1-O. "Ja se'ls poden estalviar", ha reblat. 

 

marta rovira cris puig erc exili faqs 16 10Marta Rovira i la periodista Cristina Puig durant l'entrevista des de Suïssa / TV3

 

El paper de la justícia europea

La republicana comparteix així l'opinió de Puigdemont, que va defensar  l'estratègia dels exiliats, basada en el fet que ha de ser la justícia europea qui resolgui aquest conflicte. "Encara no tornarem a Catalunya, ens toca aguantar a l'exili", ha augurat Rovira. 

En aquest sentit, ha insistit que "en cap cas" s'ha plantejat portar el tema dels exiliats a la taula de diàleg amb l'executiu central. "Allà no es resoldrà cap tema personal, només es parla del conflicte entre Catalunya i Espanya". 

"Ens aixecarem de la taula"

De fet, Rovira ha volgut matisat que "es nega a assolir la terminologia de taula de diàleg". "Crec que ens afebleix com a país pensar que el que volem és seure a passar el temps i dialogar amb el govern espanyol després de tot el que ha passat [...] Nosaltres si fem seure el govern espanyol en una mesa, és per resoldre el conflicte polític", ha justificat. 

És més, amb rotunditat ha assegurat que "si de la negociació de no en surt una solució al conflicte polític basada en el referèndum i en la fi de la repressió, en l'amnistia i l'autodeterminació, ens aixecarem de la mesa". 

"Estem preparats per explicar que el govern de Sánchez no està assumint el context polític ni la realitat ni el consens que hi ha a Catalunya", ha afegit Rovira. 

Condicions per aprovar els pressupostos

I és que el resultat de la taula pot influir en la negociació dels pressupostos de l'Estat, on els vots dels partits independentistes seran claus perquè Pedro Sánchez torni a aprovar uns comptes públics. 

En aquest sentit, ha advertit que, des del seu partit, "no entendríem uns pressupostos generals de l’Estat sense que la mesa avancés. Com tampoc podem assumir estar en una comissió bilateral com si aquí no passes res". 

 

Imatge principal: Marta Rovira durant l'entrevista des de Suïssa / TV3