El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha llençat un missatge clar aquest matí al govern espanyol i ha assegurat que cap inhabilitació pot aturar la democràcia. Segons Puigdemont, l'executiu de Mariano Rajoy no s'aturarà i continuarà demanant la inhabilitació de tots els càrrecs polítics que estan al capdavant del procés. "Quan hagin acabat, continuarem aquí, perquè darrere nostre hi haurà centenars de milers de persones que no podran inhabilitar", ha advertit en la seva intervenció en el consell nacional del PDeCAT, on també han dit la seva el president de la formació, Artur Mas, i la coordinadora general, Marta Pascal.

“Ens hem de preparar per aguantar un pols dur, més dur encara, no ens hem d’espantar ni hem de tenir por”. Aquesta és la consigna que, segons Mas, ha de marcar el camí en els propers mesos, ja que tot just comença la fase “més difícil, important i decisiva” del procés sobiranista. Mas ha qualificat aquesta nova fase com “la lluita final”.

També s’han expressat en aquesta mateixa línia Pascal i Puigdemont. “Tot el que vulguem ser depèn exclusivament de nosaltres”, ha recalcat Pascal, qui ha instat el PDeCAT a ser “el gran pal de paller del sobiranisme”. Per la seva banda, Puigdemont ha assegurat que tan sols falten “els darrers metres d’un tram que ve de molt lluny”.

Amb diàleg, però amb contundència

L’expresident de la Generalitat i l’actual líder de l’executiu català han coincidit en remarcar davant del màxim òrgan de la formació entre congressos que cal continuar fent el procés “per la via catalana” fins a concloure’l. Puigdemont ha defensat aquesta via com la correcta, perquè no ha estat mai la de la “violència ni la confrontació”, però adverteix que la voluntat de l’Estat espanyol és que els catalans es rendeixin i que això “no ho podem permetre”. “Els catalans pactem i dialoguem, però no ens rendim”, ha sentenciat.

Puigdemont ha lloat el procés d’un poble “en marxa, mobilitzat i carregat de raons” en front d’un Govern central que concep el fet de guanyar com el de “derrotar Catalunya”. “Vindran provocacions, alguns es posaran nerviosos, per això és ara quan més ens calen aquelles actituds de serenor i tranquil·litat que han fet gran Catalunya”, ha valorat.

Així, Artur Mas també ha volgut posar en relleu que el procés català és “democràtic i pacífic”, però ha coincidit amb el seu successor en què el fet de ser pacífic no implica “claudicar”. A més, el líder del Partit Demòcrata ha ironitzat sobre l’altura de mires de Mariano Rajoy, sobre la qual ha etzibat que és com demanar als peixos que visquin fora de l’aigua.

Rendir-se no és una opció

Artur Mas ha demanat al poble català que “siguin forts i es creguin l’objectiu” perquè guanyar no tan sols implica la llibertat, sinó també “poder dir a tota aquella gent que naixerà en un futur que si ho fan en una Catalunya lliure, ho farà en un dels millors països del món”.