El president Carles Puigdemont ha sortit a la càrrega en defensa de la líder de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, després que aquesta hagi estat anomenada "la dòberman de Puigdemont" en un article del diari espanyol dretà Vozpópuli. "A Espanya no pots qüestionar jutges, que tothom sap que són éssers de llum infal·libles, però pots qualificar de gossa una diputada catalana i no passa res", ha afirmat, ofès, l'eurodiputat i líder de Junts, a través d'un missatge a la xarxa social 'X' (Twitter).

"Els atacs que rep la Míriam Nogueras per fer la seva feina són un símptoma més que indiquen que el sistema està corcat", ha valorat Puigdemont. La diputada de Junts darrerament ha estat objecte de crítiques de la dreta espanyola, política i judicial, per haver carregat des del faristol del Congrés contra els magistrats del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional encarregats de jutjar qüestions relatives al procés. Nogueras va titllar-los de personatges "obscurs" i "indecents" que "retorcen la llei i els drets" per perseguir l'independentisme i que serien “cessats i jutjats immediatament” en un “país normalitzat democràticament”. 

Unes paraules dirigides amb pèls i senyals al jutge del judici del procés, Manuel Marchena, al coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, al tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos, al jutge Francisco Pérez de los Cobos, l’expresidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel, l’expresident del CGPJ Carlos Lesmes, al jutge d’instrucció del judici del procés, Pablo Llarena, i a la instructora del cas de Sandro Rosell, Carmen Lamela. 

El poder judicial salta contra Nogueras

Davant aquestes paraules de la diputada de Junts, els jutges no van trigar a saltar. El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, va amenaçar Nogueras amb la "presa de mesures" contra "l'assenyalament".  “L'assenyalament —i la finalitat que se’n desprèn— a diversos magistrats del Tribunal Suprem és inadmissible en un estat de dret, un dels principis fonamentals del qual és la separació de poders. Les persones assenyalades, així com qualsevol altre membre de la Carrera Judicial que pugui trobar-se en les mateixes circumstàncies, trobaran en la institució que presideixo la més ferma oposició a aquests atacs en defensa de la labor jurisdiccional realitzada per tots ells, als quals manifesto el meu suport exprés i la garantia que, en l'exercici de les competències que la llei atribueix al CGPJ, s'adoptaran les mesures necessàries previstes per l'ordenament jurídic per protegir la seva independència”, apunta un comunicat difós el dimecres per la cúpula del poder judicial.

Per la seva part, el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, lamenta l'atac "sense precedents" de Míriam Nogueras. "No es correspon amb els requisits mínims de la separació de poders en un estat de dret", va afirmar. A més, nou vocals del CGPJ, de la branca conservadora, reclamen un posicionament "clar i rotund" que posi fi a "l'assetjament i trencament de l'estat de dret". Són Wenceslao Olea, Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Francisco Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya, José María Macías, Nuria Díaz Abad i María Ángeles Carmona.