El Tribunal Constitucional ha mostrat la seva "preocupació" pel "qüestionament públic" que Junts va fer aquest dimarts de la magistrada Concepción Espejel. El ple de l'òrgan judicial li ha mostrat el seu suport de manera unànime enfront dels atacs i acusacions de la portaveu juntaire al Congrés dels Diputats, Miriam Nogueras. Fonts del tribunal de garanties informen que el Ple ha acordat, per unanimitat, fer constar en acta el suport i solidaritat amb la magistrada Concepción Espejel, que "sempre ha desenvolupat la seva funció jurisdiccional de manera impecable, íntegra i imparcial". Al mateix, ha destacat "la seva preocupació pel qüestionament que s'ha produït de manera pública, en l'àmbit parlamentari".

El Tribunal Constitucional era l'últim que faltava a sortir a donar suport públicament a una de les seves magistrades i se suma així al Tribunal Suprem i al Consell General del Poder Judicial, que ja el mateix dimarts van rebutjar de ple les acusacions de Nogueras. Les seves afirmacions van causar un terratrèmol en la cúpula judicial. L'origen de la polèmica es troba en les paraules de la portaveu parlamentària, durant el debat per a la creació d'una comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya, pactada entre PSOE i Junts en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. La comissió serviria per investigar la presumpta trama parapolicial organitzada durant el Govern del Partit Popular per atacar l'independentisme.

Nogueras va proferir una sèrie d'acusacions contra jutges del Suprem i va citar Manuel Marchena, Pablo Llarena i Carmen Lamela, si bé també es va referir a l'expresident del Consell General del Poder Judicial Carlos Lesmes i a la magistrada del Tribunal Constitucional Concepción Espejel, a qui va titllar d'"indecents" i va dir que aquestes persones haurien de ser "destituïdes i jutjades".

Associacions de jutges i fiscals disparen contra Nogueras

Més enllà dels òrgans directament afectats, associacions de jutges i fiscals ja han censurat les crítiques de Míriam Nogueras. En un comunicat conjunt d'aquest dimecres, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Fòrum Judicial Independent (FJI), l'Associació de Fiscals (AF) i l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) han considerat que "l'assenyalament públic de jutges" és "inassumible en democràcia". "En el nostre ferm compromís amb l'estat de dret mostrem la nostra profunda preocupació per l'intent d'instrumentalitzar la justícia per a finalitats polítiques, deslegitimant membres del poder judicial. És tremendament irresponsable traslladar la ciutadania el fals missatge que els seus jutges actuen moguts per intencions alienes a l'aplicació de la llei", han assenyalat.