El president i actual eurodiputat, Carles Puigdemont, ha instat aquest dijous l'independentisme a proposar un full de ruta per aclarir què farà si supera el 50% dels vots en les properes eleccions catalanes.

"El conjunt de l'independentisme ha de fer una proposta, no només si aconseguim la majoria absoluta, també si superem el llindar del 50% dels vots", ha subratllat en una entrevista a TV3 que ha recollit Europa Press en el tercer aniversari del referèndum de l'1-O.

Després de descartar que sigui possible un procés negociat amb l'Estat, ha coincidit amb el president inhabilitat, Quim Torra, que toca "ratificar" en aquestes eleccions el mandat de l'1-O per tenir la legitimitat de fixar el reconeixement de la república catalana com l'objectiu final.

Per Puigdemont, és possible el reconeixement internacional d'una república catalana, tot i que no de manera immediata, i creu que tot ha valgut la pena perquè, a parer seu, s'ha obert una finestra d'esperança que no està tancada: "No hi ha cap alternativa que pugui garantir la supervivència col·lectiva com a nació que no passi per la independència".

Quan li han preguntat si és intel·ligent arriscar-se a ser inhabilitat per l'Estat per posar una pancarta, després de la decisió del Tribunal Suprem sobre Torra, Puigdemont considera que el que "no és intel·ligent" és apartar un president de la Generalitat, i més en plena pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències econòmiques i socials.

"No és la pancarta, és que l'Estat té una estratègia de liquidació d'un moviment democràtic, i utilitzarà totes les eines. Ser bons nens, submisos i obedients, no garantirà que el país prosperi", ha sostingut.

Conferència de presidents

Sobre si el Govern ha d'anar a la propera conferència de presidents, a la qual assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Puigdemont ha recalcat que qui no hi podrà anar és Torra "per una decisió de l'Estat".

"L'Estat haurà impedit, a consciència, que el màxim representant dels catalans vagi a una reunió amb la presidenta de la Comissió Europea", ha lamentat, i no s'ha volgut pronunciar sobre si hi ha d'assistir el vicepresident del Govern en funcions i president substitut, Pere Aragonès.

Conversa amb Aragonès

També ha explicat que dimecres va parlar "breument" amb Aragonès, que li va trucar per posar-s'hi a disposició, i que ell li va dir el mateix.

Sobre si l'acord entre JxCat i ERC grinyolarà després de la inhabilitació de Torra, Puigdemont creu que no perquè, a parer seu, el Govern és responsable i no pot dimitir a l'hora d'afrontar la crisi sanitària, econòmica i social actual.

Sobre si confia en ERC, el president català ha assegurat que confiarà sempre en tots els independentistes, i que ja ho va fer l'1-O: "Sempre tinc la confiança a punt per fer coses junts, i treballaré per restablir-la les vegades que siguin necessàries".

Negociació amb el PDeCat

Per Puigdemont, el PDeCAT no és una realitat aliena a JxCat perquè molts dels integrants del seu nou partit procedeixen de la formació que presideix David Bonvehí, entre els quals ell mateix.

Malgrat admetre que hi ha tensions i problemes que li agradaria que no s'haguessin produït, ha assegurat que no han perdut "el contacte ni el bon enteniment personal" amb el PDeCAT.

Sobre si el possible acord entre tots dos passaria per integrar persones del PDeCAT en la llista de JxCAT, Puigdemont ha explicat que l'estadi final és que els catalans tinguin una sola opció a votar "molt semblant" a la que van votar en eleccions anteriors, i ha defensat que el seu partit no serà un obstacle per reflectir una gran transversalitat.

També ha assegurat que no han demanat "mai" a cap formació que deixi de ser un partit, i ha negat que aquesta sigui la discussió que tenen oberta amb el PDeCAT.