Després de tres anys de la celebració del referèndum de l'1-O, l'independentisme ja no es pot limitar a "mantenir la posició", segons l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Ja no podem deixar que la repressió ens paralitzi o ens divideixi. Ens hem de preparar bé per acabar la ruta iniciada fa tres anys", ha advertit en una declaració que ha difós a través de les xarxes socials.

La intervenció de Puigdemont apareix com a continuació de l'apel·lació que impulsa el Consell per la República des de l'acte multitudinari organitzat a finals de febrer a Perpinyà, però també en sintonia amb el discurs de comiat del president de Quim Torra, en què demanava que les properes eleccions es converteixin en un punt d'inflexió en el procés després d'aquesta legislatura.

Carles Puigdemont crida a completar el 1-O

"Hem passat tres anys mantenint una posició per tal de poder pujar més graons quan estiguéssim en condicions de fer-ho. Ara Catalunya té l'oportunitat de ratificar la decisió presa a les urnes fa tres anys. Té, en conseqüència, l'oportunitat, legitimitat i el dret de fer efectiva aquella decisió per totes les vies democràtiques a l'abast, sense excepció, comptant amb l'acord de l'estat espanyol o sense comptar-hi", ha assegurat.

Puigdemont ha subratllat que gràcies a "mantenir la posició en circumstàncies molt adverses", l'independentisme ha pogut lliurar i guanyar batalles que fa tres anys haurien semblat inabastables i impossibles, però ha advertit que els catalans tenen dret i necessitat d'anar més enllà. "Cal que aquest país disposi dels recursos i competències que puguin assegurar la seva supervivència i progrés econòmic", ha assegurat.

Defensar les institucions

Per fer-ho possible, ha advertit que cal "sumar més gent", però també defensar les institucions des de dins i des de fora", en referència implícita a la tensió que JxCat i ERC han mantingut aquesta legislatura per les decisions preses al Parlament. Així mateix, caldrà, segons Puigdemont, respondre amb èxit a la confrontació amb l'Estat, "que serà sempre repressiva i violenta"; eixamplar el coneixement i treballar pel reconeixement institucional; defensar el consum estratègic; explicar en totes les llengües possibles les raons de l'independentisme...  

Per Puigdemont, l'1-O no només va marcar el camí sinó també la forma com cal recórrer-lo: "Comptant amb la gent, anant a l'una, sent imaginatius, resistint a les provocacions, i mantenint-nos ferms en l'actitud cívica i no violenta i aguantant la provocació". Tot plegat va permetre, segons ha assegurat, vèncer un Estat diposat al que calgués —"allò legal i allò il·legal"— per impedir-ho.

Felip VI amb la ultradreta

A l'hora de referir-se a la situació política, ha diagnosticat que "tres anys després, l'estat espanyol torna a exhibir un seriós deteriorament en algunes de les seves estructures fonamentals: un cap d'estat que actua políticament i que a més tanca files amb la dreta i la ultradreta i un poder judicial caducat i corcat".

Així mateix, ha denunciat que l'Estat ha tornat a destituir el president de la Generalitat, en el que ha descrit com una nova mostra que és l'Estat qui aposta per la "confrontació, unilateralitat i intransigència", igual com també va condemnar i multar el president Artur Mas.

Durant la intervenció, ha expressat l'agraïment a les persones que van anar a votar i van actuar per fer possible la votació i ha mostrat la "solidaritat i afecte" als presos polítics, als quals ha enumerat un a un.

Puigdemont ha admès que queda molt camí, però se n'ha avançat molt. "Continuem, seguim el fil que vam començar a trenar", ha reclamat.