El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit a Madrid amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias i el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. A la trobada hi ha assistit, també, Carles Campuzano, portaveu del PDeCAt al Congrés dels Diputats.

Puigdemont i Iglesias han abordat, entre d'altres qüestions, la moció de censura que Podemos ha presentat contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy i que aquest dilluns mateix, els podemites s'han mostrat disposats a retirar si el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en presenta una pròpia. Segons fonts de la formació morada, Sánchez no hauria mostrat encara el seu parer, tot i que volen deixar-li marge perquè es reincorpori al partit. 

La reunió no estava anunciada i ha agafat per sorpresa no només a la premsa sinó també al vicepresident, Oriol Junqueras. De fet, tant Junqueras com Puigdemont estaven a la seu de la delegació del Govern de la Generalitat quan el president s'ha reunit allà mateix amb el líder podemita. Preguntat per El Nacional, Campuzano ha dit no saber els motius de l'absència del cap d'ERC a Catalunya, i ha afirmat que la iniciativa de trobar-se havia partir d'Iglesias.  

El cap de l'Executiu de la Generalitat i el líder de la formació morada han acordat que el PDeCAT i Podemos impulsin una comissió bilateral sobre la moció de censura. La reunió, segons fonts del PDeCAT estava programada des de feia tgemps i havia estat demanada pel líder de Podemos. El PDeCAT condiciona al suport explícit al referèndum un eventual suport a la censura contra Rajoy, aspecte clau que considera encara no prou concretat a la iniciativa de Podemos.   

Fonts consultades per aquest diari han manifestat sorpresa perquè en la moció no es parla de referèndum, sinó de dret a decidir, cosa que troben "molt tèbia". Als representants del PDeCAT això no els ha passat per alt, tot i que Campuzano ha afirmat que qualsevol suport dels demòcrates estaria supeditat a un referèndum. Iglesias, al seu torn, ha parlat d'un referèndum "vinculant i amb garanties" i s'ha abstingut d'opinar sobre si secundaria un d'unilateral, davant la negativa de l'Estat. 

carmena puigdemont junqueras romeva govern

La trobada s'ha prolongat durant una hora, i ha tingut lloc en el marc de la visita que Puigdemont realitza avui a la capital espanyola, on oferirà una conferència en una sala cedida per l'ajuntament que presideix Manuela Carmena i plantejada com a última oferta al Govern espanyol sobre el referèndum. A Puigdemont l'acompanyen el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Relacions Exteriors, Raül Romeva.

Carmena ha rebut Puigdemont, Junqueras i Romeva a l'Ajuntament, si bé l'alcaldessa no assistirà a la conferència, sota el títol "Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic", i que que se celebra a la Caja de Música, antiga seu de Correus de la capital espanyola.