L'espai que representa JxCat intenta endreçar-se. Per enèsima vegada. Aquest cop ho fa amb les lliçons apreses en les darreres conteses electorals, amb la constatació que el seu líder, el president Carles Puigdemont, conserva la capacitat d'atraure el vot a les urnes i amb una profunda irritació amb ERC per la forma com es va desenvolupar la constitució dels nous ajuntaments d'aquest dissabte.

L'enuig amb els republicans ha protagonitzat la reunió que celebra cada dilluns la cúpula de JxCat, i a la qual han intervingut des de Puigdemont per videoconferència i el president de la Generalitat, Quim Torra, fins als consellers Damià Calvet, Miquel Buch i Àngels Chacon, i els responsables del grup parlamentari i la cúpula del PDeCAT.

JxCat responsabilitza ERC de la pèrdua de 28 dels municipis on havia aconseguit la victòria, mentre que assumeix haver fet el mateix en 7 casos. Per al grup de Puigdemont han resultat especialment doloroses les pèrdues de les alcaldies de Sant Cugat -on els republicans junt amb PSC i CUP han desbancat la seva candidata, que havia obtingut una victòria clara-; Tàrrega -on s'ha donat el mateix cas amb un acte entre ERC i PSC-; i Figueres -on també un acord en què intervenen ERC i PSC ha apartat JxCat tot i haver guanyat els comicis-.

De fet, alguns d'aquests governs locals dels quals s'han vist descavalcats han afectat consistoris en els que des de JxCat s'assegura que hi havia un acord específic amb ERC per respectar el resultat. La conclusió és que la relació amb els republicans està en aquest moment en hores molt baixes. El portaveu del grup, Albert Batet, no ha dubtat aquest matí a reclamar una "autocrítica" a l'independentisme i ha retret als republicans que l'estratègia d'eixamplar la base amb els comuns no ha donat els resultats esperats.

Trobades a Brussel·les i Waterloo

En aquest context, hi haurà una reunió aquest dimarts a Brussel·les de Puigdemont, amb responsables del grup i del Govern, amb alcaldes, com Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i representants d'alguns d'aquests consistoris que s'han vist apartats de l'alcaldia pels acords dels republicans amb el PSC.

Però el debat a JxCat no és només portes enfora. L'espai que encapçala Carles Puigdemont té pendent la necessitat de coordinar les relacions amb el PDeCAT per evitar les espurnes que sorgeixen periòdicament en la relació entre les dues sigles. Aquesta mateixa setmana, Puigdemont mantindrà una reunió a Waterloo amb l'expresident Artur Mas per intentar acordar la fórmula per coordinar els dos espais i superar els recels entre sectors de les dues sigles.

Fonts de JxCat i PDeCAT coincideixen a assegurar que en aquest moment Puigdemont i Mas mantenen una molt bona sintonia. "Van a la una", assegura a El Nacional un membre de la cúpula de JxCat.

El lideratge dels dos polítics en els respectius espais hauria de ser la clau que permeti tancar un acord per superar les diferències internes. Amb tot, les versions sobre el camí a seguir són múltiples. Hi ha qui parla de "subsumir" una força en l'altra, integrar, sumar... Aquest dilluns una informació d'El Punt Avui parlava d'"unificar". Això no obstant, el resultat és que el PDeCAT hauria de sumar-se a les sigles de JxCat i acabar amb els conflictes interns provocats per la relació entre les dues marques.

La voluntat, segons aquestes fonts, és que la coordinació sigui possible malgrat les reticències expressades pel sector de PDeCAT més proper a l'ex coordinadora general del partit, Marta Pascal. L'objectiu és aconseguir-ho evitant que es produeixi cap escissió interna. En aquest punt, el suport de Puigdemont entre la militància del partit i l'ascendent de Mas dins del PDeCAT resulta fonamental.