"Cap dels vestigis d’aquella legalitat que va permetre detenir, jutjar, condemnar i assassinar Companys impedirà que el poble de Catalunya aconsegueixi les quotes de llibertat que es proposi". Amb aquestes paraules s'ha expressat aquest matí el president Carles Puigdemont en l'acte d'homenatge al president Lluís Companys, en el 76è aniversari del seu afusellament. 

Puigdemont ha qualificat d'"honor" el fet de "poder mantenir la flama que els nostres antecessors van mantenir viva, fins i tot a costa de la seva pròpia vida", i ha defensat que "tenim el deure de completar el desig popular que sempre ha acompanyat les decisions del Govern de Catalunya, sigui en temps de Companys o avui".

En referència a la judicialització del procés, materialitzada ahir en un nou recurs contra la votació del Parlament a favor del referèndum, el president ha assegurat que "no hi haurà tribunals ni legalitats que vagin en contra de la voluntat del poble de Catalunya si aquesta és clara i manifesta". 

Aquesta vegada és la primera que el president participava en l'ofrena floral de Companys des que es troba en el càrrec. En acabar el seu parlament, Puigdemont ha volgut recordat Companys, però també tots els que van donar la vida en la lluita contra el franquisme, i ha assegurat que espera que "en els propers anys" es pugui seguir homenatjant l'expresident de la Generalitat "havent-li restituït la dignitat que es mereix".

Forcadell demana justícia

Justament la setmana que ve el Parlament debatrà dues mocions en què es demanarà la nul·litat de tots els judicis des del 1939 fins al 1975. Per això, en el seu parlament, també la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, s'hi ha referit. Forcadell ha assegurat que "un poble no pot ser just si no ha fet justícia amb les seves víctimes" i ha demanat la nul·litat de totes aquestes sentències. 

La presidenta del Parlament ha defensat que "ho devem a les víctimes, als familiars i a Catalunya com a poble" i per defensar "la llibertat i la democràcia". També ha reclamat que el Govern espanyol demani perdó per l'afusellament de Companys, l'únic president democràtic europeu condemnat a mort pel franquisme.

L'ofrena de les autoritats l'ha encapçalat el president Puigdemont, acompanyat de la presidenta del Parlament i l'alcaldessa accidental de Barcelona, Laia Ortiz. També hi han assistit diversos consellers i membres del Govern. A més, hi han participat partits com el PDECat, Esquerra Republicana, Junts pel Sí, el PSC i Catalunya Sí que es Pot.

Junts pel Sí ha volgut tenir un record a Muriel Casal, que va morir el mes de febrer, i han entregat una ofrena amb tot de roses vermelles i una de blanca.

El PSC demana no judicialitzar

Els socialistes han exhibit aquest matí unitat davant la tomba de Lluís Companys, amb una ofrena entregada per Miquel Iceta i Nuria Parlon, que avui es disputen el lideratge del partit en unes primàries força ajustades. Els candidats no han fet declaracions, però qui sí que n'ha fet ha sigut la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, que ha rebutjat aquest dissabte la "judicialització i la unilateralitat" i ha reclamat diàleg per solucionar l'encaix entre Catalunya i l'Estat espanyol. 

També el president parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha criticat que el Govern espanyol en funcions del PP "segueix una via que no porta enlloc", referint-se a la judicialització del procés, i ha assegurat que és "impossible" resoldre les problemàtiques plantejades en la relació entre Catalunya i Espanya per un altre camí "que no sigui el del diàleg i la proposta política". Tot i això, ha reconegut que la via per celebrar un referèndum serà "molt difícil" per l'actitud de l'actual Govern espanyol en funcions del PP però ha afegit que és l'única sortida.