Carles Puigdemont és periodista i és president de la Generalitat i aquest dilluns ha transitat amb comoditat absoluta entre una i altra esfera en la presentació de la Història del Periodisme a Catalunya (Sàpiens Publicacions), obra col·lectiva coordinada per Francesc Canosa. "El periodisme ens recorda el compromís amb la pràctica quotidiana de la democràcia", ha assenyalat.

El president, que ha definit Catalunya com "una fàbrica de periodistes", ha tancat la presentació de l'obra, en un auditori de la Generalitat ple a vessar de gent de l'ofici. Puigdemont ha evocat un temps, el final de la dictadura franquista, en què el periodisme a Catalunya va esdevenir una "aula de paper": un espai d'aprenentatge cívic i democràtic quan imperava "l'analfabetisme forçat" en la llengua, la cultura o les tradicions del país.

També ha vinculat Puigdemont periodisme i país en clau d'innovació, l'aposta per la modernitat, la tecnologia, el canvi, una constant històrica del periodisme català i les empreses periodístiques: "Si el periodisme està a l'avantguarda, els països també", ha insistit. 

Homo periodicus

A Puigdemont l'ha precedit Canosa, periodista i coordinador del treball. "A més de ser un homo economicus, el català és un homo periodicus", ha indicat gràficament, per posar en relleu la necessitat històrica que té Catalunya d'"explicar-se". "Perquè els països, si no s'expliquen, no són".

A l'acte també hi han participat la consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, el director general de Sàpiens Publicacions, Jordi Creus, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i l'historiador de la premsa catalana Josep Maria Casasús.