Enfront les diferents “amenaces” i “provocacions" que arriben de l’Estat espanyol, la resposta ha de ser omplir les urnes de vots. Així ho ha assegurat el president Carles Puigdemont aquest dissabte al migdia en el seu discurs del Consell Nacional del Partit Demòcrata. “Poden intervenir impremtes i encerclar mitjans locals amb guàrdies civils, però l’1 d’octubre els desbordarem a les urnes”, ha advertit Puigdemont, en referència a la irrupció del cos policial al setmanari El Vallenc.

Puigdemont ha situat el que anomena “operació provocació” en el marc d’altres operacions, com l’”operació patrimoni” i l’”operació claveguera” (operació Catalunya). Segons el president, aquestes operacions tenen “els mateixos autors” i són fruit de la desesperació i la impotència. “Desesperació perquè no s’expliquen que aquest suflé aguanti tants anys, i impotència perquè, a més querelles, més gent compromesa i més determinació del Govern”, ha justificat.

Les lleis de desconnexió aprovades aquesta setmana per Junts pel Sí i la CUP estan sustentades en “la legalitat i la legitimat d’un acord del Parlament de Catalunya”, ha defensat el president. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que el Tribunal Constitucional, que considera “deslegitimat” i “conxorxat” amb el govern espanyol, “no ho podrà tombar”. Ha sostingut que l’1-O s’empara en la legalitat: "en el dret dels pobles a l’autodeterminació".

Amb ironia, el president Puigdemont ha constatat que ara "se sorprenen" perquè el Govern català fa allò que va dir que faria, un fet "inèdit en la política espanyola". Ha reiterat el seu compromís a complir amb la promesa de tirar endavant el referèndum, encara que sigui enfront d'un Estat que ha titllat de "demofòbic i autoritari". En aquesta línia, ha sostingut que el govern espanyol s'ha equivocat quan ha pensat que convenceria els catalans "a còpia d'amenaces i insults".

"No caurem en les seves provocacions", ha advertit el president català, que ha afegit: "Provocarem la caiguda de tots els obstacles i impediments". Segons Puigdemont, "diguin el que diguin Tribunals Constitucionals, Consells de Ministres i Consells d'Estat, quan un poble desitja votar, espera dues coses: que se li permeti i que se li respecti la decisió".

“Aplaudits per Ciutadans”

Sense referir-s’hi explícitament, però donant-ho per entès, Carles Puigdemon també ha dirigit els seus missatges contra els comuns. “Alguns són actors de les provocacions voluntàriament i de forma entusiasta i d’altres hi cauen de quatre grapes i no se n’adonen ni quan són aplaudits dempeus”, ha dit el president, dos dies després que Joan Coscubiela, de CSQP, fos aplaudit al Parlament per Ciutadans, el PSC i el PP.

Segons Puigdemont, n’hi ha que “van començar la legislatura amb cartells de referèndum i han acabat sent aplaudits per Ciutadans”. Ha acabat amb una advertència als qui diuen que l'1-O no té garanties democràtiques: “Qualsevol garantia democràtica que no sigui posar-ho a les mans del poble, serà garantia, però no serà democràtica”.

En la seva intervenció inicial, la coordinadora nacional del PDeCAT, Marta Pascal, ha convidat a pujar a l'escenari els condemnats pel 9-N, Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau. Els consellers nacionals del partit els han dedicat llargs aplaudiments i crits de “no tinc por”, també als diputats que han aprovat les lleis de desconnexió i els alcaldes que han signat decrets de suport a l'1-O.