Els recursos de l'Estat engrandiran el problema però no impediran el referèndum. Aquesta ha estat la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en conèixer la decisió de l'executiu espanyol de recórrer al TC totes les partides dels pressupostos relatives al referèndum i a processos i consultes populars. El president, que es troba a Nova York en viatge oficial, ha advertit que un recurs contra els pressupostos no impedirà al Govern que exerceixi les seves competències.

"Contribuint a engrandir el problema no el solucionaran, el faran més gran. No es tracta d'un projecte personal o partidista, som uns interlocutors, intèrprets de la voluntat del poble de Catalunya, i el poble Catalunya vol exercir el dret a l'autodeterminació, una part del país per votar no i una part per votar sí. És irrenunciable", ha advertit.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest matí que el consell de ministres ha presentat un recurs davant del TC contra els pressupostos de la Generalitat del 2017 al·legant que incloïa partides pressupostàries per finançar el referèndum.

El recurs de l’executiu espanyol planteja la inconstitucionalitat de la disposició addicional 40 sobre el compromís del govern de garantir els fons per a la convocatòria del referèndum, així com de tres partides "relatives a processos i consultes populars i processos de participació ciutadana".

Tot i que el Govern no ha valorat encara la situació creada per aquesta nova resposta del consell de ministres, el president ha apuntat que presentaran al·legacions al recurs. "Sempre ens hem defensat i ens continuarem defensant fins al final. Estem defensant el dret dels catalans a l'autodeterminació", ha assegurat.

Quatre advertiments penals

El recurs demana que es notifiqui directament la providència de suspensió al president, als consellers, al secretari de Govern, al secretari general de Vicepresidència, a la interventora general de la Generalitat, a la directora de Contractació Pública de la Generalitat i a la directora general de Pressupostos.

El president ha respost irònicament a aquest advertiment, que assenyala la vida penal en cas de desacatament. "Crec que en tinc 4 d'advertiments. Anirem acumulant advertiments", ha reblat.

Competència del Govern

En relació al fet que se suspenguin totes les partides dedicades a processos de participació i consultes populars, Puigdemont ha advertit que és "absurd". "Jo tinc constitucionalment la facultat de convocar eleccions en el moment que em sembli oportú. Demà mateix. M'han suspès aquesta competència?", s'ha preguntat.

Fonts del Govern recorden que qualsevol executiu té competència per destinar recursos dels seus pressupostos a convocatòries electorals no previstes. Així es va fer, per exemple, en el cas de la convocatòria de les darreres eleccions generals. De fet, la disposició addicional dels pressupostos que ha estat recorreguda no era necessària per convocar el referèndum sinó que va ser una imposició de la CUP per explicitar en els comptes del Govern el seu compromís.

Per aquesta raó, el president insisteix que la seva competència per convocar eleccions no està suspesa. Tampoc la potestat del Govern de fer previsions als seus pressupostos i moure les partides que convingui per fer-les possibles. "I nosaltres no renunciarem a cap de les competències que tenim garantides", ha advertit Puigdemont, que s'ha referit explícitament a la capacitat de "consultar la ciutadania".

"El Govern espanyol que faci el que vulgui però no podrà aturar ni menystenir ni l'autogovern de Catalunya ni la voluntat dels catalans", ha assegurat.

Per Puigdemont, la decisió de l'executiu espanyol era previsible, tant com la voluntat del Govern de continuar endavant amb el seu projecte d'exercir el dret a l'autodeterminació, atès que, segons ell, "qui té el botó a les mans, són els ciutadans de Catalunya".

Satisfacció pel viatge oficial

A Nova York, Puigdemont ha tancat la darrera etapa del seu viatge oficial als Estats Units, després de passar per Boston i Washington. Abans de tornar, el president ha fet una valoració positiva del viatge. Ha assegurat que s'havien assolit tots els objectius marcats i, fins i tot, s'han superat.

"Si hi ha hagut algun intent del govern espanyol d'intentar aturar les trobades que hem tingut no ha funcionat. Només podem dir que aquest ha estat un viatge profitós i que la veu de Catalunya continua sent escoltada allà on es pot escoltar", ha assegurat.

Puigdemont, que va començar el viatge pronunciant una conferència sobre la situació política catalana a Harvard, s'ha entrevistat a Washington amb sis congressistes, entre els quals el portaveu demòcrata a la comissió d'Exteriors de la Cambra dels representants. Així mateix, ha mantingut reunions amb diferents think tanks i consultors polítics i entrevistes a nombrosos mitjans de comunicació entre els quals, The New York Times i Washington Post.