El president, Carles Puigdemont, ha expressat la voluntat de defensar personalment a Madrid els arguments del Govern en contra de l'activació de l'article 155 de la Constitució. Les al·legacions del Consell Executiu en contra de la suspensió de l'autogovern s'hauran de defensar dijous a la comissió creada amb aquest objectiu al Senat. Divendres s'aprovaran la mesura al ple la Cambra alta.

El Govern no ha confirmat encara formalment si acudirà Puigdemont en nom de l'executiu, però tant el PDeCAT com ERC asseguren que acceptaran la decisió que finalment adopti el president. 

El Parlament ha convocat aquesta matí un ple monogràfic per dijous sobre l'aplicació de l'article 155 i els seus efectes, tal i com va reclamar Puigdemont dissabte. Per tant, en cas que es confirmi que serà el president qui vagi a Madrid a defensar les al·legacions, el ple s'interromprà després de la sessió del matí perquè el cap de l'executiu es pugui traslladar a Madrid. La sessió al Parlament es reprendrà divendres.

Si es confirma la decisió de Puigdemont de viatjar a Madrid ho farà enmig un clima d'amenaces sobre el seu empresonament. Aquest dilluns ha estat el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, qui ha advertit al president que en cas que proclami la independència podria anar a la presó.

El Consell de Ministres va decidir dissabte en reunió extraordinària activar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per apartar el president, el vicepresident i tots els consellers dels seus càrrecs, que passaran a ser assumits pel govern espanyol. Així mateix, va acordar mesures concretes en àrees específiques com és el funcionament dels Mossos o dels mitjans de comunicació públics.

Aquest matí, els set grups parlamentaris del Senat han registrat els noms dels 27 senadors que formaran la comissió per tramitar la retallada de l’autogovern. Les al·legacions del president s'hauran de presentar dijous davant d'aquesta comissió, però el Reglament de la Cambra deixa la porta oberta que les defensi personalment o bé a través d'un representant o, fins i tot, per escrit.

L’endemà, divendres, serà el ple del Senat l'encarregat de votar per a l'aprovació definitiva de l’aplicació de l’article de la Constitució en els termes finalment aprovats en el marc de la comissió.