El president a l'exili Carles Puigdemont anunciarà si es presenta com a candidat a les eleccions catalanes del 12 de maig en una conferència dijous a la tarda des d'Elna, al Rosselló, tal com ha pogut saber aquest dilluns al matí ElNacional.cat i com ha anunciat el mateix Puigdemont en un missatge a X, antic Twitter. "Vam anar a l’exili per les mateixes les raons per les quals n’haurem de tornar; el futur de la nostra nació i no pas el nostre destí personal ha inspirat totes les decisions preses. I així ha de continuar essent fins al final", ha escrit el dirigent de Junts per Catalunya.

Puigdemont ha recordat que "el fil roig que ha marcat el meu compromís polític s’ha mantingut indeleble a desgrat de les adversitats a què m’he de confrontar des de fa vuit anys, especialment dures des de fa sis i mig". Amb aquestes paraules, Puigdemont ha compartit una imatge on anuncia la conferència d'aquest dijous 21 de març a l'ajuntament de la localitat de la Catalunya Nord. El missatge de X acaba amb una frase motivadora en llatí: "In spe, contra spem", que significa "esperar contra tota esperança".

"Puigdemont està disposat a tornar i que el detinguin"

La setmana passada Puigdemont ja va avançar que li faria molta il·lusió ser al Parlament en el debat d'investidura. Però per a fer-ho, també ha de decidir si renuncia a encapçalar Junts a les eleccions europees del 9 de juny. Des del partit ja han apuntat que veuen difícil que sigui candidat a tots dos comicis. Divendres passat, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va explicar que el president a l'exili està disposat a tornar a Catalunya i que el detinguin. I va afegir, en una entrevista a RAC1, que "no podran impedir que sigui president si ell ho vol ser". 

Ara bé, segons Boye, hi ha una "por justificada" que Puigdemont es presenti a les eleccions del 12-M, les guanyi i vagi a la sessió d'investidura del Parlament. I això ha fet, segons va dir, que s'hagin "coordinat agendes" per fixar la data de les eleccions. Davant d'aquesta situació, Boye va apuntar que Puigdemont "assumirà les conseqüències de les seves accions". Preguntat per quan es podria produir la tornada, l'advocat va apuntar que veu "raonable" que sigui a finals de maig o a principis de juny.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic