El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha exigit "diligència" al govern espanyol per aconseguir l'oficialitat del català a la Unió Europea, després que la votació d'aquest dimarts hagi quedat ajornada en no poder fer front a les reticències dels diferents països. "Avui el català no ha estat reconegut com a llengua oficial de la UE, però el camí per aconseguir-ho ha de ser irreversible i sense haver d'esperar massa; perquè ja hem esperat prou", ha assegurat Puigdemont a través d'un vídeo difós a les xarxes socials, on també ha agraït "l'interès" del ministre d'Exteriors per la proposta.

El president a l'exili ha reconegut que "mai s'havia arribat tan lluny" en el procés d'oficialitzar el català a la UE i ha destacat que cap estat membre no ha vetat la proposta. "Mai abans hi havia hagut tants països de la Unió que es mostressin favorables a la idea", ha destacat. "Però això no és suficient, i l'estat espanyol ho sap, sap que té feina pendent i sap que l'ha de fer amb diligència, i sense perdre el temps perquè l'oportunitat és, precisament, ara", ha remarcat. 

 

El president a l'exili ha agraït "l'interès" del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, per "defensar els arguments que avalen la petició". "Una petició que és compartida, més enllà del que representem nosaltres políticament", ha subratllat. Tot i l'agraïment, Puigdemont ha afirmat que els dubtes expressats pels estats membres "s'haurien pogut resoldre prèviament" i ha assenyalat que l'executiu de Pedro Sánchez no ha sabut fer-se "escoltar a la Unió Europea". "Potser perquè és la primera vegada que Espanya demana a altres membres de la Unió el suport a la llengua catalana o potser també per la falta de poder de convicció, el cas és que la proposta de l'estat espanyol no ha prosperat i no ha prosperat en els termes que nosaltres esperàvem", ha assenyalat.

En aquesta línia, Puigdemont ha apuntat que estaran "molt atents a la feina que queda pendent". De fet, el mateix Albares ha anunciat que Espanya prioritzarà l'oficialitat del català a la UE per davant del gallec i l'euskera, amb l'objectiu de superar les traves que han posat els 27 a la incorporació de les tres llengües de cop. Si bé ha avançat aquesta decisió, el ministre ha evitat concretar quan es materialitzarà la proposta i només ha assegurat que es farà "com més ràpidament millor".

Més agraïments de Puigdemont

En el vídeo difós, Carles Puigdemont també ha volgut donar les gràcies als equips tècnics i a Plataforma per la Llengua per la "feina extraordinària feta", a través de campanyes com la de SayYes, que ha comptat amb el suport de personalitat com Pep Guardiola, Kilian Jornet o Joan Laporta. Així mateix, el president a l'exili ha estès l'agraïment "a totes les persones que s'hi han involucrat fins a dalt de tot".