Plataforma per la Llengua ha impulsat una campanya per demanar als estats europeus que votin sí a l'oficialitat del català, després que països com Finlàndia i Suècia hi hagin mostrat reticències. Es tracta de la campanya "#SAYYES", que compta amb el seu propi lloc web: sayyes.cat. Els ciutadans que entrin a la pàgina trobaran en anglès diversos arguments que han de fer servir per convèncer els estats europeus de cara al pròxim dia 19 de setembre, quan es votarà la qüestió. Recordem que la mateixa plataforma i altres organitzacions per la llengua ja van fer responsable el govern espanyol d'aquest afer.

La campanya també consta de la contractació de publicitat a diversos mitjans de comunicació paneuropeus (com Politico) o mitjans estatals (com el suec Dagens Nyheter), amb l'objectiu de donar a conèixer la petició. Segons ha explicat aquest divendres Plataforma per la Llengua, la publicitat s'ha posicionat de manera que arribi a tots els membres de les Representacions Permanents dels Països davant la UE, als legisladors europeus, al personal de les Direccions Generals de la Comissió i a altres diplomàtics i alts funcionaris de l'entorn del bloc comunitari. "És molt important que els països percebin que aquest no és un tema d'una decisió que passarà desapercebuda, sinó que hi ha 10 milions d'europeus que prestem molta atenció al seu posicionament", han indicat des de l'entitat. Així, la publicitat explica que la petició de l'oficialitat del català és legal, inclusiva i justa, alhora que serveix per protegir una de les llengües autòctones del continent —és a dir, patrimoni cultural comú de tots els europeus.

Contactes diplomàtics pel català

En aquest context, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Ecuder, ha reconegut que durant les últimes setmanes s'ha dut a terme molta feina "discreta" amb representants dels diversos estats membres de la UE i s'ha declarat satisfet pels resultats. "Als estats membres se'ls ha demanat que prenguin una decisió i alguns fan preguntes abans de prendre-la. És normal. Un cop se'ls responen els dubtes, hi ha d'haver una negociació, i això correspon fer-ho al govern espanyol", ha dit. Així mateix, ha declarat que seguirà "fent contactes diplomàtics fins al dia 19". Cal recordar que l'entitat continua recollint suports a l'oficialitat mitjançant el lloc web catalaoficial.eu, que ja ha rebut més de 23.000 signatures de suport.

Plataforma per la Llengua també ha fet una crida als catalanoparlants amb amics i contactes arreu del bloc comunitari perquè els expliquin la votació del dia 19 de setembre, per tal que expressin als polítics del seu país que donen suport a l'oficialitat del català a la UE. És així que ha suggerit fer servir l'esmentada etiqueta #SAYYES per donar suport a les xarxes socials a la petició dels estats membres.

 

Imatge principal: publicitat per l'oficialitat del català al mitjà suec 'Dagens Nyheter' / Plataforma per la Llengua