El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha posat en valor que 248 eurodiputats votessin en contra del suplicatori. "Per primera vegada una discussió sobre el suplicatori ha generat un debat polític sobre la situació de Catalunya. Gairebé 300 eurodiputats han rebutjat la via que volia Espanya. S'està esquerdant una paret que era molt sòlida", ha dit aquest dissabte en una entrevista a TeveCat.

Puigdemont ha aclarit que l'horitzó de l'exili sempre ha estat arribar a un tribunal de justícia independent, cosa que han trobat, segons ha dit, a Bèlgica, Escòcia i Alemanya. "A Luxemburg les forces estan igualades", ha dit mostrant-se confiat per les futures pugnes que es disputaran al TJUE entre la defensa dels exiliats i la justícia espanyola.

Respecte al mateix projecte de la Unió Europea, Puigdemont ha assegurat que és "euroexigent" i ha alertat que és "la falta d'exigència dels gestors de la UE" la causa del creixement de l'euroescepticisme i l'eurofòbia a França i el Regne Unit.

La formació del nou Govern

Preguntat sobre les negociacions entre ERC i JxCat per la formació del nou Govern de la Generalitat, Puigdemont ha demanat calma i prudència i ha rebutjat que sigui l'hora de decidir quins noms ocuparan les diferents conselleries. "Són negociacions molt importants. Venim de tres anys de desencontres que no han estat positius per ningú", ha lamentat.

En aquest sentit, Puigdemont ha instat els partits a "reparar i superar" aquesta fase amb dos ingredients: "La confiança i el respecte". Si aquests dos elements fallen, ha alertat, "la legislatura i el Govern començaran coixos". El president a l'exili també ha reclamat enfocar les negociacions per saber "què es farà" a nivell polític, en referència a la diferència d'estratègies entre les candidatures independentistes. Puigdemont ha recordat que l'independentisme va assolir el 52% dels vots i ha reivindicat que s'ha de veure "com es traduirà" aquest percentatge.

La presidència de Borràs

El líder de JxCat també ha celebrat la proclamació de Laura Borràs com a nova presidenta i ha subscrit les seves paraules en el seu discurs a la Cambra. "Per a tots nosaltres la presidència de Forcadell és una referència que supera els partits. Va estar a l'alçada del que se l'hi exigia i hi ha posat responsabilitat personal", ha lloat. 

Sobre el fet que Borràs no esmentés directament Roger Torrent, Puigdemont ha aclarit que no enveja la feina que li ha tocat fer al republicà però ha recordat que amb la seva presidència "hi ha hagut sensacions agredolces". Cal recordar que Torrent va decidir suspendre la seva investidura telemàtica per evitar conseqüències repressives per part de l'Estat espanyol. 

El retorn de Serret

Puigdemont també ha celebrat el retorn a Catalunya de l'exconsellera Meritxell Serret (ERC) i ha valorat la decisió de "legítima i respectable". En aquest sentit, ha recordat que des de l'octubre del 2019 no hi havia euroordre sobre l'exdelegada del Govern davant de la UE i ha confirmat que si ell i la resta d'exiliats tinguessin la mateixa situació judicial també tornarien.

La presidència de Torra

Puigdemont també ha posat en valor la presidència de Quim Torra i ha denunciat la campanya d'assetjament que va patir des del primer dia. "Es va sentir sol, ho dic pels que troben a faltar referències en el discurs de Borràs", ha deixat anar. Sobre la seva retirada de la vida política, el president exiliat ha afirmat que Torra "s'ha guanyat el dret a tenir la perspectiva que té. No s'ha estat just amb la seva presidència. És una persona de pau i cultura, honesta i democràtica, gens sectària. Es mereix aquesta etapa de reflexió".