El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha entrat aquest dilluns per primer cop al Parlament Europeu des que viu a l'exili per participar en la inauguració d'una exposició sobre el català. A la inauguració hi han participat també l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa i els membres del Govern a l'exili Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. La presència de Puigdemont no s'esperava, ja que el seu nom no estava entre els noms anunciats en la convocatòria de l'ONG per a la inauguració de la mostra.

Precisament, aquest mateix dilluns el Parlament Europeu ha autoritzat una conferència de Vox sobre Catalunya després que setmanes enrere desautoritzés un acte del mateix Puigdemont amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

En tot cas, però, el veto a la conferència no mencionava explícitament que es prohibís l'accés de Puigdemont a la institució, que només podria impedir-se a través d'una ordre directa del president de la cambra europea, Antonio Tajani. Des que és a l'exili, Puigdemont ha entrat als parlaments de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe, Baviera, Flandes i Suïssa. Amb tot, és el primer cop que ho fa a la cambra europea.

Crítica al "doble estàndard" de l'Eurocambra

Puigdemont ha acusat l'Eurocambra de mantenir un "doble estàndard" autoritzant l'acte de Vox però vetant la conferència que havia de fer juntament amb el president Quim Torra. "Són molt valents prohibint que un representant dels catalans faci ús d'una sala però són molt covards a l'hora de blocar les portes al feixisme i la ultradreta", ha afirmat Puigdemont en declaracions als mitjans des de dins del Parlament Europeu.

També ha criticat que "probablement" el president Antonio Tajani "deu estar fent campanya per ser reelegit". "Deu témer uns mals resultats del Partit Popular Europeu i ja comença a festejar els vots de la ultradreta espanyola", ha dit sobre la conferència que els serveis de la institució han autoritzat que es faci aquest dimecres.

És per això, ha defensat, que és "important" que en les eleccions europees es doni "resposta" a la "regressió en mans de Tajani o el PPE". "La prohibició de la nostra conferència i el permís de la de Vox és un exemple molt eloqüent d'aquesta trista regressió democràtica", ha afegit.

L'ús del català

Durant una intervenció en el mateix acte, Puigdemont s'ha preguntat "per què a l'Eurocambra no es pot emprar el català'", si, segons ha argumentat, "el Parlament Europeu és la casa de la paraula i la llibertat".

L'exposició que s'inaugura aquest dilluns duu per títol 'The Catalan Language: 10 million European voices' (La llengua catalana: 10 milions de veus europees), i s'ubicarà a la primera planta del Parlament Europeu fins al 8 de març. La mostra, igual que la conferència de Torra i Puigdemont, tampoc no ha estat exempta de polèmica.

Inicialment els serveis de l'Eurocambra havien retirat el permís per fer-ho en les dates previstes al·legant que "no era apropiada" per la proximitat amb les eleccions generals. Posteriorment, però, van rectificar i van autoritzar-la. Fonts del Parlament Europeu van desvincular llavors ambdues decisions, ja que les exposicions depenen dels qüestors, mentre que la decisió de cancel·lar la conferència va ser de Tajani.​

Un cop finalitzada l'exposició, Puigdemont ha agraït la invitació a la Plataforma per la Llengua i ha recordat la presència a la mostra també dels altres membres del Govern a l'exili.