El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat aquesta tarda en un acte de la Diada a Anvers (Flandes, Bèlgica), que "Espanya té un projecte repressor per Catalunya", i ha demanat que no es malbarati més temps esperant una altra cosa.

"Espanya té un projecte repressor per Catalunya, i no l'ha abandonat. Tota aquesta maquinària i força enorme per fer fake news, dossiers inventats de la Guàrdia Civil, ¿no han estat capaços de posar-la al servei per imaginar una solució democràtica a un clam indiscutible del poble de Catalunya? Quatre anys després la resposta és 'no'. I ja n'hi ha prou, ja n'hi ha prou de concedir més temps perquè es malbarati. Es pot donar tot el temps que calgui si se'n treu profit, però si és un temps per malbaratar hi hem de dir prou. Arribem a aquest punt que s'acaba la paciència i que som al final de l'espera", ha manifestat. 

 

Segons Puigdemont el conjunt de l'independentisme, "sense cap excepció", ha de donar una resposta després de 4 anys, i proposar els camins que portin al reconeixement de la República catalana. "De què ha servit aquesta espera? És evident que no ha servit", ha dit.

El president ha recordat que la República catalana es va proclamar al Parlament, i que no ha estat "desproclamada per ningú", mentre s'ha repetit la majoria independentista elecció rere elecció. "Com que ho hem provat tot en 4 anys, com que avui sabem que hi ha menys democràcia a l'Estat espanyol, que els tribunals estan altament polititzats, que hi ha una policia política que espia dirigents polítics de manera il·legal, que hi ha una monarquia molt més corrupta que el que podíem imaginar, que amb el govern del PSOE segueix tot això intacte, ¿què més fa falta saber?", ha preguntat. 

Puigdemont Anvers Diada CpR

Segons Puigdemont, ara és el moment de recollir els aprenentatges. "I tenim la resposta, la sabem, només falta que ens podem a declinar-la", ha manifestat al·ludint a la via unilateral. Ha demanat un esforç per reconèixer aquesta situació i que tots els actors independentistes es posin a treballar en el nou escenari conjuntament.

Puigdemont ha recordat que participava en l'acte en representació del Consell per la República, i ha fet un reconeixement a l'ANC perquè "no es rendeix mai". "La necessitem molt i la necessitarem encara més en els temps que vindran", ha afegit.

L'acte ha estat també un homenatge al marquès de Rubí, virrei de Mallorca i que es va negar a lliurar el regne de Mallorca a Felip V perquè sempre es va mantenir fidel als àustries. Va acabar sent precisament governador de la Fortalesa d’Anvers, als Països Baixos Austríacs.