"Amb un estat opressor no es transacciona, se'l derrota". Així de contundent s'ha expressat el president a l'exili, Carles Puigdemont, en una breu intervenció durant la presentació de l'obra Presos polítics a l'Espanya contemporània a Brussel·les (Bèlgica).

"Un Estat opressor per principi no té mai clemència. Només hi ha una manera de superar aquesta situació, que és derrotar-lo. Només hi ha aquesta. No s'hi pot transaccionar amb un Estat opressor, se'l derrota", ha reivindicat un Puigdemont que ha reconegut que aquest camí "és difícil, llarg i incert". "Però és possible, per això som a l'exili. Mentre tinguem ús de la paraula l'alçarem per dir-li a aquest Estat espanyol opressor que per aquí no anirem i que no pararem", ha aclarit.

Carles Puigdemont Brussel·les - ACN

Imatge de Carles Puigdemont durant la seva intervenció a la presentació de l'obra Presos polítics a l'Espanya contemporània | ACN

En un moment de màxima crítica cap al seu lideratge, a causa de la pugna entre Junts i el PDeCAT, Puigdemont ha advertit "que s'ho agafin amb calma perquè seguirem, i va per llarg". "Més o menys compresos, més o menys insultats i més o menys vilipendiats, seguirem", ha afirmat.

Puigdemont també ha volgut recordar que els seus consellers no són els primers ni els únics presos polítics que hi ha hagut a Espanya. "A Espanya en tots els règims hi ha hagut presos polítics", ha comentat afegint que la diferència entre l'Estat i la resta d'Europa és "la noció i el concepte de llibertat".

En aquest sentit, Puigdemont ha rebutjat que presos i exiliats siguin víctimes, sinó que ha considerat que són els "instruments" que els estats opressors tenen per "imposar un règim de por i silenci" a la gent.

Reafirmació davant d'ERC

Així doncs, Puigdemont ha reafirmat la seva posició política respecte del conflicte amb l'Estat dues setmanes després que ja apostés per la "confrontació intel·ligent" durant una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu.

I aquesta reafirmació ha arribat pocs dies després que ERC, mitjançant el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, hagi pressionat JxCat a reprendre la taula de diàleg, tot i no haver pactat cap ordre del dia en la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez. A més, el president també va rebre la rèplica d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès, els quals van rebutjar que fos el moment d'enfrontar-se amb l'Estat. "És anar a perdre", va advertir el president d'ERC.

Valtònyc, Puig i Serret

A l'acte també hi han participat la delegada del Govern davant de la UE, Meritxell Serret, l'exconseller de Cultura Lluís Puig i el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Serret i Puig han denunciat la repressió que continua exercint l'Estat contra l'independentisme, mentre que Valtònyc ha comentat que el van condemnar "per fer spoiler d'una cosa que ha acabat passant", en referència a la fugida de Joan Carles I.

"L'actual repte a Espanya no és el republicanisme o l'independentisme, sinó la falta de llibertat i la repressió", ha apuntat Serret. Puig, per la seva banda, ha advertit que com més repressió hi hagi, més cultura es farà, en referència a l'obra dels presos o les cançons del raper mallorquí.