El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una conferència conjunta amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, que Espanya "ha creat una causa general contra Catalunya" a través dels tribunals, que afecta no només polítics sinó persones de la més diversa condició. Puigdemont ha subratllat en un acte del partit N-VA, el més important de Bèlgica, que a Europa és "un ciutadà plenament lliure", però que si viatgés avui a Espanya "seria detingut immediatament".

En un acte envoltat d'estelades, Puigdemont ha agrait la solidaritat de Flandes amb la independència de Catalunya, i ha precisat que Catalunya vol ser un nou Estat proeuropeu, "que seguirà els requisits de la UE". Ha afegit que el procés català sempre ha estat contrari a la violència i que, en canvi, "n'ha estat víctima", per la repressió en el referèndum de l'1-O.

Puigdemont Flandes @terrierv

El president ha recordat que "per fer com a Escòcia, la meitat del meu govern està a l'exili i l'altra meitat està a la presó", i que ell s'arriscaria a Espanya a una pena de 25 anys de presó, "com en un cop d'estat militar". "Han judicialitzat la política per mantenir la seva unitat patriòtica", ha afegit.

Al seu entendre, l'única solució a la crisi entre Catalunya i l'Estat és la convocatòria d'un referèndum, "al qual donen suport el 80% de catalans". Ha demanat en aquest sentit que Espanya l'accepti. Puigdemont ha indicat que la possibilitat d'exercir el dret a l'autodeterminació està recollit implícitament a la Constitució espanyola, i que és "mentida" negar-ho, perquè incorpora l'adhesió als tractats internacionals. "Com sabeu, el dret a l'autodeterminació està recollit en la Declaració Universal de Drets Humans de l'ONU", ha recordat.