El president, Carles Puigdemont, ha acusat la Fiscalia i els grups polítics contraris al referèndum de convertir-se en un "espantafuncionaris" i en un "espantatreballadors públics".

Ha estat en resposta a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, en la sessió de control al president que aquest matí s'ha fet al Parlament i durant la qual els grups de l'oposició han retret al cap de l'Executiu que expliqui el referèndum el dia 4 de juliol en un acte públic en comptes de fer-ho abans al Parlament.

"Tenim la Fiscalia fins i tot allà on tenim tot el dret d'actuar i posant-se a les ordres de grups polítics, entre els quals deu ser el de vostè, que s'han convertit en espantafuncionaris i espantatreballadors públics perquè no se'ls acudeixi ni tan sols participar en processos absolutament legals que algun dia algú pogués fer servir per celebrar un referèndum", ha retret.

Arrimadas ha proposat al president anar al Congrés a explicar la proposta de referèndum i sotmetre-la a votació i li ha dit: "Quan torni, si us plau, convoqui eleccions, que serà l'única vegada que posarà urnes de veritat". Puigdemont ha insistit en resposta a Arrimadas que l'1 d'octubre no hi haurà eleccions al Parlament ni es convocaran.

Alcaldes del PSC

El cara a cara més tens davant l'hemicicle ha estat amb el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha acusat el Govern de portar el debat sobre el procés fora del Parlament amb l'acte del dia 4. El president ha ironitzat sobre la preocupació d'Iceta tenint en compte que el PSC ha acudit al Tribunal Constitucional per debats del Parlament com el de la resolució del 9-N. “Quan ho hem intentat fer vostès han anat al Constitucional. Per tant no sé si el que vol és tornar a anar al Constitucional o realment diu la veritat quan demana que es debati al Parlament”, ha afegit tot reclamant la presència del PSC a l’hemicicle quan es debati la llei del referèndum i la de desconnexió.

Iceta, visiblement irritat, ha replicat que els socialistes van al TC quan es “trepitgen els drets” de l’oposició al Parlament i així ho seguiran fent.

En el torn de rèplica, Puigdemont s'ha referit a la polèmica provocada pels alcaldes socialistes que s’han desmarcat de l'oposició del PSC al referèndum. “Em pot dir exactament els drets dels dos milions de catalans que volen independència com els vol defensar, si no és capaç ni de defensar el dret dels seus alcaldes que volen el referèndum, que els amenaça de sancionar?”, ha interrogat.

"Vostè està fanatitzat"

Prèviament, el líder del PP, Xavier García Albiol, ha ironitzat que cap empresa catalana s’ha presentat per fabricar les urnes per a l’1-O, que considera “il·legal i antidemocràtic”. Puigdemont ha negat que això fos cert i ha insistit que el dia del referèndum hi haurà urnes, la qual cosa Albiol ha interpretat com el reconeixement que les urnes que vol comprar el Govern són per al referèndum.

“Intentar dialogar amb algú que està fanatitzat, perquè vostès està fanatitzat, és impossible o molt difícil”, ha retret Albiol.

Puigdemont ha replicat que qui dona mala imatge del país és l’Estat espanyol i que el New York Times els ha dit que “fan el ridícul quan parlen de cop d’Estat”.

També la CUP s'ha referit al fallit concurs d'adquisició d'urnes i ha expressat la "màxima preocupació" per les "febleses i mancances" que observen en el procés del referèndum i el que poden indicar de "manca de fermesa i iniciativa per part del Govern".