Després d'escoltar el dur testimoni de l'advocada basca Naia Zuriarrin sobre el tracte rebut per part de la Guàrdia Civil, el president Carles Puigdemont ha esclatat a les xarxes contra les tortures policials i el règim del 78. "El problema és que ni el govern d'aleshores ni el d'ara han fet res per perseguir els criminals torturadors", ha denunciat el president.

Puigdemont ha mostrat el seu suport a l'advocada dels presos d'ETA, acusada de formar part de l'organització, però ha posat l'accent en la inacció del govern espanyol per perseguir les tortures que es produeixen a les presons espanyoles. "El règim del 78 té moltes cares, i continua governant", ha afegit.

TUIT Carles Puigdemont torturas país vasco

Zuriarrin va comparèixer aquest dimarts a l'Audiència Nacional per declarar en el judici contra un grup d'advocats als quals s'acusa de formar part d'ETA. Durant la seva declaració, la jurista va denunciar tortures de caràcter sexual rebudes per part de la Guàrdia Civil a Madrid després de ser detinguda a Bilbao l'abril de 2010. El vídeo de la seva declaració l'ha compartit Arnaldo Otegi i s'ha fet molt viral a les xarxes socials, tot despertant una onada d'indignació.

L'advocada va relatar com els agents la van despullar i la van començar a tocar. "Em van tocar els pits, tot el cos. Un guàrdia civil va pressionar els seus genitals contra mi i va estar tota l'estona fent comentaris d'índole sexual", va explicar. També va recordar com els policies li tiraven "aigua freda pel cap" o la cobrien amb bosses de plàstic per no deixar-la respirar.

 

A part d'aquests procediments, Zuriarrin ha acusat els agents d'obligar-la a aprendre's una sèrie de respostes per oferir-les en una declaració policial. "Durant tot el trajecte a Madrid em van amenaçant que tinc temps fins a Madrid per començar a parlar perquè a Madrid el tractament canviaria, que ho passaria molt malament si no deia el que volien", ha insistit.

L'advocada basca ja havia denunciat les tortures fa uns anys, però l'actual ministre d'Interior i aleshores jutge, Fernando Grande-Marlaska, va arxivar les denúncies. Però no s'ha rendit i ara ha tornat a relatar aquestes males pràctiques en el judici contra un grup d'advocats acusats de formar part d'ETA que el dimarts va celebrar la segona sessió a l'Audiència Nacional espanyola.

 

Imatge principal: El president a l'exili, Carles Puigdemont, amb mascareta / ACN