No n'aprèn. L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha tornat a protagonitzar una situació d'allò més racista. Aquest cop ha estat al Parlament Europeu, on en lloc de referir-se a l'eurodiputada flamenca Assita Kanko pel seu nom, s'hi ha referit com a "diputada d'origen africà". L'actitud del vicepresident de la Comissió Europea no ha agradat gens a l'europarlamentari de Junts Carles Puigdemont, que ha titllat Borrell "d'inefable". "L'inefable Josep Borrell ha tornat a fer de les seves", ha assenyalat el president en una piulada publicada aquest dilluns.

Després de conèixer el lamentable paper del dirigent europeu, Puigdemont ha enviat un missatge de suport a l'eurodiputada Kanko i ha aprofitat per recordar un altre episodi racista de Borrell. "Recordeu allò dels 'quatre indis'?", ha preguntat, fent referència a unes vergonyoses declaracions de qui en aquell moment era el ministre espanyol d'Exteriors. En una visita als EUA, va dir que al país no hi havia problemes d'integració perquè els colons "l'únic que van fer va ser matar quatre indis". Una patinada en història que va fer enrabiar més d'una persona tant a les xarxes socials com a les principals entitats decolonials d'Occident.

TUIT Carles Puigdemont

Carles Puigdemont esclata contra el racisme de Josep Borrell / @KRLS

"M'ha tractat com un colonitzador espanyol"

Ara, Borrell ho ha tornat a fer: en el darrer ple de l'Eurocambra s'ha referit a Kanko per la seva suposada "procedència" i no pas pel seu nom o càrrec. Actituds com aquestes, que invisibilitzen la tasca de l'eurodiputada de la Nova Aliança Flamenca, són profundament racistes. És una qüestió greu, motiu pel qual Puigdemont també s'ha dirigit a l'actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per recordar-li que té "deures pendents" en aquest àmbit. "Un més", ha dit l'eurodiputat de Junts.

Òbviament, Kanko no s'ha quedat callada davant la patinada racista de Borrell. "Senyor Borrell, em va sorprendre tant la vostra condescendència que vaig haver de deixar que s'enfonsés", ha explicat l'eurodiputada flamenca en una piulada. I s'ha mostrat encara més rotunda: "La seva arrogància, juntament amb la seva incompetència i manca de pilotes, és la raó per la qual Europa està tan bé com el Titanic". Un missatge dur que va acompanyat d'un text amb el títol de La meva opinió sobre el racisme d'esquerra de l'alt representant europeu Josep Borrell, que comença amb una referència al fracàs del dirigent en el conflicte amb Rússia. Davant d'aquest fracàs, Kanko ha remarcat que el vicepresident de la CE ha hagut de mostrar la seva "arrogància i condescendència" quan tocava parlar de la política africana. "M'ha tractat com un colonitzador espanyol, referint-se als meus orígens i no pas als punts subjectius que estava fent sobre la cooperació per al desenvolupament", ha criticat.

TUIT Assita Kanko

Assita Kanko carrega contra el racisme de Josep Borrell / @Assita_Kanko

Carta a Josep Borrell   @Assita Kanko

La carta de l'eurodiputada flamenca Assita Kanko dirigida a Josep Borrell / @Assita_Kanko

L'eurodiputada flamenca ha subratllat que l'actitud de Borrell no només és un exemple de "masclisme" o de "racisme d'esquerres", sinó que "sobretot és incompetència total". A més, creu que en aquest moment l'alt representant europeu només pensava a dir "calla, africana" des del pedestal, mentre la seva família "viu i pateix". I és que Kanko hauria estat "contenta" si Borrell s'hagués limitat a escoltar-la, a veure-la com una membre de ple dret del Parlament Europeu i no només com una "diputada d'origen africà". "El meu nom és Assita Kanko, eurodiputada i representant electe", conclou la carta.

Puigdemont i Kanko són vells coneguts del Parlament Europeu. De fet, a finals de l'any 2019 van viure una situació força estranya en el si de l'Eurocambra. Després que sortissin fotografiats junts, un mitjà ultra va confondre l'eurodiputada flamenca amb Clara Ponsatí, europarlamentària de Junts com el mateix Puigdemont. Malgrat tot, Kanko es va prendre amb humor i ironia la situació. Ara, però, amb Borrell s'ha deixat de bromes i s'ha mostrat molt contundent amb l'actitud racista de l'alt representant europeu.