Ni Rei, ni Constitució, ni Estatut, ni institucions espanyoles. El president Carles Puigdemont ha promès el càrrec “amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”. I punt. Aquesta ha estat la fórmula que ha pronunciat la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, en una cerimònia de relleu a la presidència, breu però atapeïda de missatges i tocs d’atenció, tant en el discurs del president entrant com en el del sortint, Artur Mas.

Ni el ministre Jorge Fernández Díaz ni la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, han aplaudit quan Puigdemont ha promès el càrrec.

Tampoc han aplaudit quan han escoltat el president de la Generalitat sortint, Artur Mas, afirmar que ell sí agraeix “els serveis prestats”. “A tothom”. Era la resposta de Mas al decret de cessament signat pel rei en què s'ha evitat incloure la sempre present frase d'agraïment als serveis prestats, com ha avançat El Nacional aquest dilluns a la nit.

El ministre i la delegada han evitat igualment sumar-se a les ovacions quan ha acabat l'acte, tot i que finalment sí que s’han hagut de posar drets. Rere la presidència, en el lloc que fa uns anys havia encapçalat el retrat del rei Joan Carles i un adolescent príncep Felip, hi ha des de l'any 2012 una cortina negra.

Ofegats i humiliats

La del nou president no ha estat precisament una intervenció protocol·lària. Ha assegurat que no perdrà mai de vista les esperances de la gent, els seus drets, la qualitats dels serveis, el compromís amb la solidaritat... però que tot això no podrà tenir resposta sense les eines necessàries. “Estem ofegats i humiliats”, ha retret.

Puigdemont, que ha assegurat que assumeix el càrrec amb gran responsabilitat i honor i sentint-se deutor de la dignitat que rep –"especialment del president Mas"–, ha manifestat que "venim d'un viatge molt llarg", però "no estem cansats" i "estem més esperançats que mai".

Ho farem molt bé

També ha deixat clar, però, que “no ho podem fer de qualsevol manera". "És més, no permetré que es faci de qualsevol manera. Ho farem molt bé”, ha subratllat.

El president s’ha compromès a desplegar el pla de govern i garantir la solvència jurídica de totes i cadascuna de les decisions. A estabilitzar i a asserenar. A mantenir les majories que permetin al govern treballar amb el màxim respecte i serenor. I amb diàleg. “Res em motiva tant com poder respondre a les expectatives de la gent”, ha assegurat.

“Sóc fal·lible però insubornable”, han estat les seves darreres paraules citant Gaziel i aixecant una ovació del públic, mentre cridava un "Visca Catalunya!".

Montilla i Maragall

Una expectació enorme dins i fora del Palau, malgrat la temperatura. Amb gent a la plaça Sant Jaume contemplant con han anat desfilant les autoritats, inclosos els expresidents José Montilla i Pasqual Maragall, així com els membres del govern sortint i alguns dels qui dijous hauran de prendre possessió.

Escridassada al ministre

Tampoc han faltat els crits d’independència i les escridassada als dirigents polítics estatals com Jorge Fernández i Llanos de Luna. Tant a l'arribada com a l'hora de marxar quan el ministre ha aprofitat per fer unes declaracions assegurant que amb aquest acte s'ha trencat l'"esperit de la transició".

Un dels primers a abandonar el palau ha estat el líder del PSC, Miquel Iceta, que també ha rebut una escridassada. No era present la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, però sí Carlos Carrizosa, mentre que en representació del PP català han assistit a l’acte Enric Millo i Santi Rodríguez.