El president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont nega ser un projecte del Kremlin i que el líder rus, Vladímir Putin, sigui culpable de tots els problemes que afecten la Unió Europea (UE), ho publica avui un diari rus. "Madrid no té cap prova que rebéssim cap proposta d'ajuda. I nosaltres no busquem suport financer a cap país. Ni a Rússia ni a cap altre país", va dir Puigdemont al diari Nóvaia Gazeta en una entrevista mentre era a Finlàndia la setmana passada i que es publica avui.

Puigdemont, que va concedir l'entrevista al rotatiu rus a Finlàndia un dia abans de ser detingut per les autoritats alemanyes, va admetre que quan va escoltar aquestes acusacions per primera vegada va pensar que eren una "broma".

"Com algú li pot passar pel cap que actuem per ordres del Kremlin? És increïble. Però gradualment vaig entendre que la gent va començar a creure's els contes que ells mateixos havien inventat", va dir, a la vegada que va afegir que "la moda de buscar (el president de Rússia, Vladímir) Putin darrere de tot és un insult per als russos".

"No és correcte dir que Rússia és sempre culpable i que manipula innocents. Aquesta moda demostra la classe de problemes que pateix Europa. I Rússia no té cap relació amb aquests problemes", ha considerat. Puigdemont va afegir que això no significa que no calgui criticar Rússia, però va insistir que "els problemes europeus els hem provocat nosaltres mateixos".

"La campanya de recerca de la culpabilitat de Rússia en tot el que passa em va semblar al principi una broma de mal gust. Ara aquesta broma s'ha convertit en un problema gravíssim. El problema és que ara es tracta de pressionar perquè la gent vegi la mà de Rússia en cada fracàs de la UE", ha assegurat.