El president Carles Puigdemont ha ofert diàleg "sense condicions prèvies" al govern espanyol i ha proposat una primera trobada entre dos representants del Govern català i dos del govern espanyol per tal de buscar un mediador per al conflicte.

Just l'endemà de la declaració i suspensió de la independència per obrir un període de diàleg, el president ha volgut reiterar aquesta voluntat de negociació del Govern en una entrevista a la cadena de televisió CNN. Puigdemont ha qualificat el moment polític actual de "màxima importància" i, per això, ha assegurat, "no posa cap condició prèvia per seure i parlar", tot i que ha demanat dialogar en les "condicions adequades". 

Així s'ha expressat en declaracions a aquesta cadena nord-americana, on també ha proposat una trobada entre dos representants del govern català i dos del govern espanyol per tal que nomenin un mediador. "Potser ajudaria al diàleg si dues persones del govern català i dues persones del govern espanyol senzillament es posessin d'acord en una cosa simple: nomenar un mediador", ha defensat el president. 

Reconeixement de la realitat catalana

Tot i això, les converses, segons ha defensat Puigdemont, s'han de basar en un reconeixement de la realitat. El president ha demanat no "ignorar" la realitat catalana i ha assegurat "que el diàleg i els debats hipotètics han de partir del reconeixement de la realitat". En aquest sentit, el president ha recordat que "la relació entre Catalunya i Espanya no funciona" i ha assegurat que "hi ha una majoria de catalans que volen que Catalunya sigui un Estat independent".

Ara bé, el president ha matisat que la majoria de catalans vol un Estat independent, però que ho vol fer "d'acord amb l'Estat espanyol", per això, ha demanat "parlar sense condicions". "Hem de seure i parlar de veritat", ha afegit.

Aquesta és la primera declaració pública de Puigdemont després que aquest dimarts comparegués al Parlament per declarar la independència, per suspendre-la tot seguit i així obrir un període de diàleg amb el govern espanyol

Tot i aquest oferiment, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha obert aquest dimecres la via per aplicar l'article 155 de la Constitució, enviant un requeriment a Puigdemont perquè aclareixi si ha declarat formalment la independència. Constitucionalment, la notificació és el primer pas per aplicar l'article que suspendria l'autonomia de Catalunya.