El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat els repetits casos de catalanofòbia que es produeixen a Catalunya contra la llengua catalana, i ha proposat que alguna televisió faci un seguiment a alguna persona que faci un "mantinc el català", és a dir que no canviï d'idioma, per fer la prova del cotó del que està passant. "El resultat seria esfereïdor", ha pronosticat, mentre s'ha queixat de les cadenes que només estan pendents de rebre el premi Ondas. "Un dia en la vida d’un catalanoparlant qualsevol seria el millor programa de telerealitat que podria produir la televisió pública del nostre país, en lloc de tanta conyeta fàcil en castellà perquè t'aplaudeixin a Madrid i et donin un Ondas. El resultat seria esfereïdor. Només cal posar càmeres a unes quantes persones que han decidit viure en català i no canviar de llengua, i al cap del dia buidar-ne el contingut per veure què els ha passat com a conseqüència d’aquesta tria lingüística. És a dir, de fer servir la llengua pròpia del país", ha indicat.

Puigdemont ha demanat saber que li passa a una persona que vulgui viure en català a Catalunya quan ha d’anar al metge, quan s’adreça a la guixeta de la Renfe, quan ha d’anar a renovar el DNI, quan demana un tallat a la terrassa d’un bar, o el menú de la carta en català, o respon una trucada d’una teleoperadora, o ha de presentar un plet al jutjat, quan es matricula a un curs de la Universitat que li diuen que serà en català i no ho és, quan va a comprar, quan demana si li poden fer la factura en català, o quan vol anar a veure una pel·lícula en català. "I les vegades que li hauran dit “supremacista” per parlar la seva llengua", ha afegit.

"La llista de fets quotidians us la podeu imaginar. Tots ens hem trobat confrontats a situacions de discriminació si volíem fer servir la nostra llengua. Ja no parlo de ser atesos en català, sinó del dret a expressar-te en la teva llengua sense haver de militar. I ho podrien completar amb la “protecció” que donen la justícia i l’administració espanyoles quan ets víctima d’abusos pel fet d’usar la teva llengua. Potser així decidiríem passar a l’acció i blindar el català contra la metòdica i persistent ofensiva per liquidar-lo", ha assenyalat.

Puigdemont ha fet el fil de Twitter després del missatge catalanòfob d'una infermera de la Vall d'Hebron negant-se a aprendre català tot i exercir a Catalunya. Fonts de l'hospital han explicat a El Nacional.cat que s'investigaran els fets i les circumstàncies del polèmic vídeo. El Vall d'Hebron ha subratllat que "no es pot tolerar que dins les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l'uniforme de la institució es facin vídeos que no tenen a veure amb l'activitat assistencial". "És evident que no representen la institució ni el centre", han assegurat. El Departament de Salut ja ha anunciat que obrirà un expedient a la infermera.

La protagonista del vídeo és la noia del mig, que és de Cadis, i està acompanyada d'una altra infermera andalusa i d'una basca. La noia del mig ensenya un llibret informatiu on s'expliquen els requisits per poder accedir a l'oposició i deixa anar que "es traurà el C1 de català la meva mare, jo no ho faré". La jove infermera porta un braçalet amb la bandera d'Espanya i se sorprèn que la seva companya basca parli català i digui que ella 'sí' que es presentarà a l'examen. Tanta és la seva sorpresa que li diu a la seva companya: "Ara em destrosses el vídeo".