L'eurodiputada irlandesa Clare Daly ha denunciat davant del ple del Parlament Europeu que l'informe sobre drets fonamentals a la UE aprovat a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d'Interior ha eliminat de l'exposició de motius la referència als presos polítics catalans arran de les pressions dels principals grups de la Cambra. Daly, que és la ponent de l'informe i que hi votarà en contra al ple, ha denunciat en català aquesta eliminació.

"George Orwell va dir que si la llibertat significa en el fons alguna cosa és el dret a explicar a la gent allò que no volen sentir. És molt clar que hi ha gent aquí que no vol sentir a parlar sobre Catalunya", ha denunciat en català per repetir tot seguit la cita en anglès.

La passada setmana els grups del Parlament dels quals formen part PP, PSOE i Ciutadans van impugnar l'exposició de motius de l'informe i van obligar a retirar-ho del text.

Aquest matí, la denúncia d'aquest fet davant del ple per part de l'eurodiputada irlandesa, enquadrada en el grup de l'Esquerra Unitària Europea, ha provocat una contundent resposta d'alguns dels representants dels grups majoritaris de la Cambra.

Daly ha denunciat que l'informe sobre drets fonamentals no pugui citar l'Estat espanyol ni en una nota al marge i ha retret que precisament un text que parla sobre llibertat d'expressió hagi estat retallat perquè tenia l'audàcia d'explicar que hi ha diputats condemnats a més de 10 anys de presó per haver organitzat un plebiscit democràtic.

Sistema judicial per silenciar l'oposició

L'eurodiputada ha lamentat aquesta situació perquè precisament això és el que condemna l'informe, "l'ús d'un sistema judicial per motius polítics per silenciar l'oposició". "Els grans grups no podien suportar la veritat", ha lamentat.

En qualsevol cas, ha advertit que el fet que s'hagi retallat el text ha provocat que hagi despertat encara major interès.

La censura no els silenciarà

"La censura no debilitarà aquells que preteneu silenciar, sinó que els farà més forts. La seva hora arribarà", ha sentenciat de nou en català.

Daly ha advertit que els drets fonamentals han de superar els interessos i els jocs polítics. "Hauria de ser el que ens fes iguals, independentment de qui siguem i a quin país vivim. Si no, ens portarà a un cul-de-sac", ha advertit.

L'eurodiputada, que ha denunciat que l'informe tampoc parli de Julian Assange, de la situació dels migrants a Grècia i Croàcia o les protestes contra el govern búlgar, ha argumentat el seu vot en contra del seu propi informe perquè considera "millor no tenir informe que un informe dèbil o hipòcrita". "Aquesta és la seva Europa, la situació és clara, no volem parlar de generalitats de drets fonamentals", ha reblat.

Els eurodiputats independentistes de Junts Toni Comín i d'ERC Diana Riba també han intervingut al ple per denunciar la situació i la "censura" a l'informe per impedir que apareguin les referències als presos polítics.

Rebuig del PSOE

La major part resta d'eurodiputats espanyols que hi han intervingut ho han fet per rebatre les paraules de Daly o han evitat referir-se a la polèmica sobre l'eliminació de les referències als presos polítics.

Entre aquestes intervencions, hi ha hagut la del president de la Comissió de Llibertats Civil, el socialista Juan Fernando López Aguilar, que durant ha rebatut les acusacions de Daly i ha atribuït la retallada del text a una qüestió de reglament.

Segons Aguilar, l'article 55.2 del reglament adverteix que l'exposició de motius d'un informe ha d'estar acordat per la majoria dels ponents de l'informe i ser consistent amb el contingut de la resolució. Emparant-se en aquest punt del reglament, ha argumentat que el president de la comissió pot cancel·lar l'exposició de motius si així ho sol·liciten els ponents que sumen la majoria.

"S'han dit coses a la resolució que no són coherents amb l'exposició de motius que inclou una referència a una situació que és objecte no només de polèmica política sinó que pot ser desmentida amb arguments polítics", ha assegurat en referència als presos independentistes.

"Falsament víctimes"

També l'eurodiputada d'UPyD, Maite Pagazaurtundúa, ha denunciat el que ha descrit com "esbiaix ideològic" de l'informe de Daly que no ha fet fàcil aconseguir acordar un text. "Les coses s'han de demostrar a la cara i no intentar fer trucs", ha retret.

Pagazaurtundúa ha celebrat que han aconseguit incorporar al text una referència a les víctimes del terrorisme i ha acabat la intervenció carregant contra l'independentisme: "Les patologies populistes identitàries ens pretenen treure els drets als ciutadans europeus, també en identitats subestatals, encara que falsament apareixen com a víctimes", ha assegurat.

Des de les files de Vox, Hermann Tertsch ha defensat Hongria, Polònia i Bulgària de les acusacions que se'ls fa a l'informe sobre drets fonamentals i ha advertit que el pitjor desmantellament de l'estat democràtic que ha viscut la UE al llarg de la seva història s'està patint a Espanya. "No pel que diu aquell colpista que ha intervingut abans [en referència a Comín] sinó perquè sota el govern socialcomunista ocorren aberracions antidemocràtiques que, per descomptat, aquí s'amaguen", ha denunciat.

A la imatge principal, l'eurodiputada irlandesa Clare Daly