Carles Puigdemont mou peça davant de l'estocada que l'Audiència Nacional ha clavat a la instrucció per terrorisme del cas Tsunami Democràtic. El president a l'exili ha demanat a la magistrada del Suprem Susana Polo l'arxivament de la investigació contra ell en aquest cas després que la sala del penal de l'Audiència Nacional ha comunicat aquest dilluns l'anul·lació de la investigació feta pel magistrat Manuel García-Castellón des del 29 de juliol de 2021. La raó és que aquell dia va acabar el termini per a les investigacions i el jutge en va dictar la prorrogar amb un dia de retard, la qual cosa ha invalidat tot el procediment dut a terme a partir d'aquell moment. En conseqüència, aquesta mateixa tarda la defensa de Puigdemont, que dirigeix Gonzalo Boye, ha presentat un escrit al Suprem, on se segueix la causa contra el president per la seva condició d'aforat, en què fa arribar a la magistrada la decisió de l'Audiència declarant la invalidesa de les diligències dels darrers tres anys i li recorda que la investigació contra Puigdemont es va obrir el 6 de novembre del 2023, per la qual cosa l'emplaça a "resoldre conforme a dret"

Boye ja havia alertat d'aquesta irregularitat el passat mes de novembre, quan es va negar a una nova pròrroga argumentant que la investigació estava fora de termini des del 29 de juliol del 2021 per la qual cosa era "nul·la de ple dret". La decisió de l'Audiència donant la raó a aquest argument ha estat, no obstant, en resposta a la defensa de Marta Molina, que dirigeix Marina Roig. Amb tot, la decisió de la sala penal, segons l'Audiència no afectarà d'igual manera els 12 investigats de Tsunami.

En el cas de Puigdemont, el calendari no deixa cap marge de dubte atès que la seva investigació contra ell es va obrir el 6 de novembre del 2023, quan la instrucció feia dos anys i quatre mesos, que segons l'Audiència, era nul·la. En el seu escrit, per tant, l'advocat Gonzalo Boye es limita a assenyalar que aquest dilluns l'Audiència ha declarat "la invalidesa de les diligències acordades amb posterioritat al 29 de juliol del 2021" i demana a la magistrada que, tenint en compte que la investigació contra Puigdemont es va obrir el novembre de l'any passat, "resolgui conforme a dret".

Alay

En una altra situació es troba, segons l'Audiència, el director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay. L'escrit de la sala penal assegura que Alay està sent investigat a la causa de Tsunami des d'abans de juliol del 2021. Això no obstant, Boye, que també dirigeix la defensa d'Alay, ha recordat a través de les xarxes socials que el jutge García-Castellón li va comunicar per escrit, arran d'una bateria de preguntes sobre les investigacions per terrorisme contra Puigdemont i sobre les euroordres cursades, que havia començar a investigar Alay i Carles Puigdemont el 6 de novembre del 2023.

La data de l'obertura de les investigacions per terrorisme contra el president i el director de la seva oficina coincidia amb les negociacions que aquells dies estaven duen a terme PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez i la llei d'amnistia. Precisament, la setmana abans, el 30 d'octubre, Puigdemont s'havia reunit davant de les càmeres amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, a la seu del Parlament Europeu. Precisament, l'obertura de la investigació per terrorisme, quatre anys després de l'actuació de Tsunami Democràtic l'octubre del 2019 contra les sentències de procés, es va vincular al fet que l'amnistia que s'estava negociant excloïa els delictes de terrorisme.