La defensa del cas Tsunami Democràtic posa el focus en la investigació duta a terme pel jutge de l'Audiència Nacional. Gonzalo Boye, advocat de Josep Alay i també del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha reclamat al jutge de l'Audiència Manuel García-Castellón la certificació de totes les diligències que ha acordat en el procediment sobre el cas de Tsunami des de l'octubre de 2019. Entre les diligències que ha demanat en representació d'Alay, l'advocat reclama les euroordres i comissions rogatòries internacionals cursades, el nom de les persones investigades en el cas i les pròrrogues que s'ha aplicat al secret de sumari.

L'Audiència investiga des de l'octubre del 2019 Tsunami Democràtic arran de les protestes per la sentència del Procés. Això no obstant, el passat 6 de novembre, en plenes negociacions entre el PSOE i Junts sobre l'amnistia, el jutge va decidir investigar per terrorisme una dotzena de persones, entre les quals Josep Lluís Alay, però també Puigdemont —a qui ha ofert que es personi voluntàriament atès que per processar-lo ha de demanar abans un suplicatori al Parlament Europeu— i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. L'acusació de terrorisme podria barrar el pas d'aquests investigats a l'amnistia. A més, García-Castellón intenta atribuir a les protestes de Tsunami la mort d'un ciutadà francès que va patir un infart. La decisió del jutge d'investigar Tsunami per terrorisme, avalada per un informe de la Guàrdia Civil, va rebre una contundent resposta en contra de la Fiscalia.

Totes les diligències

En un escrit que ha presentat avui a l'Audiència, Boye ha reclamat al jutge totes les diligències d'investigació que ha acordat des que es va obrir el procediment el 29 d'octubre del 2019; les ordres europees d'investigació cursades des d'aquella data; les comissions rogatòries internacionals activades; el total de persones investigades "oficialment i no oficial" des del moment en què es va obrir el procediment i desglossant les diligències prèvies; les dates entre les quals es va mantenir en secret el procediment, "amb especial atenció a totes les pròrrogues"; i les declaracions dels testimonis, pèrits i investigats en el procediment des de la seva obertura el 29 d'octubre i desglossant les diligències prèvies.

Precisament, García-Castellón va dictar ahir una resolució en què ordenava nous requeriments a organismes espanyols i fins i tot europeus, per aclarir les "incidències" que la manifestació massiva a l'aeroport del Prat del 14 de setembre del 2019 contra la sentència del Procés va ocasionar a l'espai aeri. El jutge ha reclamant demanar informació a l'OTAN, a través del Comandament suprem aliat a Europa (SACEUR), sobre incidències que s'haguessin pogut registrar en el trànsit aeri i que en cas que estiguin classificades com a secretes es desclassifiquin per poder-les incorporar al cas. 

García-Castellón va elevar la passada setmana al Tribunal Suprem la investigació per terrorisme de Tsunami Democràtic, atès que a banda de Puigdemont també figura entre els investigats un altre aforat, el diputat del Parlament Ruben Wagensberg. Prèviament, diferents defenses del cas havien presentat recusacions contra el jutge de l'Audiència.