Carles Puigdemont ha reiterat aquest dimecres la seva "preocupació" davant dels resultats de l'informe PISA 2022, que situa l'alumnat català per sota de la mitjana d'Espanya i dels països de l'OCDE. El president a l'exili ha assegurat que aquest amarg panorama no només té lloc a Catalunya, sinó "arreu d'Europa". "Les desigualtats socials tenen un impacte directe en el nivell d'educació i no podrem superar aquest desafiament si no l'abordem de manera integral", ha subratllat en un missatge a través de les xarxes socials. En aquest sentit, ha demanat assumir i exigir "responsabilitat a tothom" per revertir la situació: "Prou de badar", ha afegit.

En la piulada, Puigdemont ha compartit dues imatges de les portades dels mitjans francesos Le Monde Le Soir, que han obert aquest dimecres amb els mals resultats de les proves PISA a França, evidenciant la preocupació existent a tota Europa. "Matemàtiques: una brusca caiguda de nivell" i "Els alumnes francòfons manquen de confiança en ells", titulen els dos diaris.

Precisament a França, el govern ja ha anunciat una sèrie de mesures en resposta a la baixada de les qualificacions de PISA en matemàtiques i en comprensió lectora. Segons ha explicat el ministre d'Educació francès, es crearan grups de nivell per als alumnes de secundària, en funció del seu nivell en llengua i matemàtiques. Un pla que es començarà a aplicar el curs escolar vinent, és a dir el 2024-2025, amb l'alumnat de sisè i cinquè de secundària (11-13 anys), i s'ampliarà a les classes de quart i tercer en el curs 2025-2026.

Puigdemont ja es va mostrar alarmat aquest dimarts, dia que es van fer públics els resultats de les proves PISA. Segons mostra l'informe, Catalunya ha obtingut 469 punts en competència matemàtica, la puntuació més baixa des del 2006. Pel que fa a l'àmbit científic, també s'ha assolit la pitjor dada des del 2003, amb 477 punts. En el cas de comprensió lectora, les xifres tampoc milloren, registrant de nou la pitjor dada des del 2006, i situant Catalunya en les últimes posicions de l'Estat amb 462 punts.

El president a l'exili va advertir que aquests resultats demostren "un problema alarmant" i que s'ha "d'impedir urgentment que es converteixi en estructural". "Ens hi va el país i el model de societat bastit durant generacions", va subratllar. Així mateix, el president va assenyalar "massa anys de debats mal enfocats, i una política poc competent i acomplexada". "L’alarma s’ha encès. No fem veure que plou!", va alertar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!