El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha fet arribar a la defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly una carta de “queixa formal” contra la decisió del president del Parlament europeu, Antonio Tajani, de prohibir l’acte que tenia previst fer dilluns passat amb el president, Quim Torra, a la Cambra d'Estrasburg, a més de demanar-li que investigui el cas.

L’acte va ser “censurat i prohibit” en una “decisió sense precedents”, segons denuncia Puigdemont a la carta, on explica que el veto es va argumentar "elevat risc" que suposés una amenaça per al manteniment de l'ordre. El president contrasta aquest veto amb el fet que des del ministeri no es va permetre que viatgés amb escorta argumentant que no hi havia cap risc de seguretat.

Puigdemont recorda que és un “home lliure” i que la decisió de Tajani és un atac directe a la llibertat d’informació, la llibertat d’expressió i el dret de reunió, i està motivat per “motius ideològics” atès que, qui va denunciar l’acte, el popular González Pons va participar en un acte al Parlament Europeu organitzat per “un moviment d’extrema dreta, anomenat Tabarnia” i el president del Parlament no hi va veure cap raó de seguretat.

“Nosaltres, el poble de Catalunya, estem lluitant no només pel reconeixement del nostre de dret d’autodeterminació sinó també pels nostres drets democràtics com a ciutadans europeus i no ens retirarem fins que aconseguim aquests objectius, no importa quant de temps siguem censurats, perseguits, empresonats o amenaçats per persones com el senyor Tajani”, adverteix en la carta.