El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha descrit la Crida Nacional per la República que aquest dissabte s'ha posat en marxa com un compendi de crides: “Una crida a no rendir-nos, a anar junts, a avançar cada dia, a no quedar-nos quiets, a no quedar fossilitzats". Però també una apel·lació a la confiança entre les forces independentistes a la col·laboració, a la unitat. "Una crida a guanyar”, ha reblat.

El president considera que és aquest compendi de crides el que atorga al nou moviment la seva solidesa, que “no implica una ideologia, però les implica totes”.

Puigdemont, que ha intervingut a través de videoconferència des de Waterloo i ha estat acollit amb crits de president, ha advertit que “alguns” haurien volgut impedir aquest nou moviment que avui es posa en marxa. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que aquest “no és precisament l’espai de la comoditat i el conformisme”. “Perquè som molts a Catalunya que sabem que la conformitat és rendir-se”, ha advertit.

El president, que ha descrit la Crida com un moviment avantguardista en la línia habitual del catalanisme, ha instat a respondre a la repressió de l'Estat. “Ni la presó ni l’exili no ens confondran. El nostre objectiu no és deixar de comptar dies a presó o exili, sinó comptar els dies que ens falten per ser una república reconeguda internacionalment”.

Rere el president, una senyera i una bandera europea, damunt la taula, en primer pla, una tassa amb el lema "Los catalanes hacen cosas".

Puigdemont ha apel·lat a la victòria que va representar l’1-O i el 21-D per continuar vencent a un Estat autoritari. “Ara que vindrà un judici polític, hem de renovar i reforçar aquesta actitud”, ha advertit.