El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha constatat el mal moment que travessa la direcció política de l'independentisme. "És evident que no estem en el moment més fort del nostre moviment", ha assegurat en una entrevista al mitjà xilè La Tercera. Puigdemont ha argumentat que "és innegable" que els partits independentistes no estan en el moment més àlgid, ja que hi ha divisió entre els polítics: "Això porta debilitats i problemes que posen en més dificultats aquesta relació amb el totpoderós estat espanyol". Ha estat molt contundent defensant durant l'entrevista que no es pot "anar dèbils, dividits i amb estratègies divergents". Amb tot, el president a l'exili ha volgut remarcar que això no vol dir que en l'àmbit social hi hagi desafecció, tot el contrari, segons ell, "la gent que ha participat en la construcció d'aquest projecte d'independència no ho ha deixat de fer".

Puigdemont La Tercera
Entrevista de Carles Puigdemont a 'La Tercera'

Puigdemont també ha parlat sobre la taula de diàleg, i, de fet, ha apuntat en la mateixa direcció que les tesis de Junts. "Si hem d'assajar la via del diàleg amb Espanya, hem d'anar forts i que ens vegin units, que tingui incentius la part espanyola de voler arribar a acords amb una part potent. Avui, llastimosament, no oferim aquesta imatge", ha defensat el president exiliat. Cal recordar que ahir el secretari general de la formació, Jordi Turull, va verbalitzar que no assistirien a la reunió de la taula de diàleg a finals de juliol entre la delegació catalana i espanyola i va donar per finalitzat aquesta via de diàleg. "No farem de socorristes del PSOE", va argumentar. Avui, Puigdemont ha avalat aquesta estratègia adduint que no hi ha unitat per dialogar. En aquest sentit, ha assegurat que "Espanya no té un projecte polític per Catalunya". Puigdemont ha volgut esclarir sobre el diàleg que ell "sempre" ha apostat per la negociació, "el que passa és que a l'altre costat no està assegut ningú que vulgui dialogar".

El líder a l'exili ha insistit que la política espanyola per Catalunya és el mateix sempre, "governi el PP o governi el PSOE". "El senyor Sánchez no està fent res de diferent, només el llenguatge, del que feia Rajoy", ha afirmat respecte a l'executiu espanyol i el seu cap. De fet, ha argumentat que hi ha "una continuïtat històrica de les polítiques en relació amb Catalunya".

Les diferències dins del moviment

Puigdemont es refereix a les diferències que hi ha dins del moviment, i, sobretot, a la direcció política. Prova d'això és la divergència d'estratègies entre ERC i Junts respecte a la relació amb el govern espanyol. Aragonès va anunciar una nova trobada de la taula de diàleg a finals de mes, cosa que no ha estat rebuda gens bé per Junts. De fet, Jordi Turull va reclamar a ERC "una mica de serietat i una mica de dignitat" davant del que va descriure com a maniobres de Pedro Sánchez per salvar la Moncloa. I va ironitzar que la taula de diàleg només serveix "per quedar, perquè queden per tornar a quedar" i va aconsellar substituir-la per un grup de WhatsApp, que, segons va dir, és "el que fan la majoria dels mortals quan han de quedar". Davant tot plegat, va assegurar que Junts no es deixarà portar per aquests "cants de sirenes enverinats". "Fins fa quatre dies ens ignoraven, ens menystenien i ara Sánchez té desfici perquè Junts sigui a la taula diàleg. Això sí, amb la gent que diguin ells, i els temes que diguin ells, i nosaltres, a fer bondat", va retreure per insistir que Junts només serà en una taula "amb garanties i per parlar d'amnistia i autodeterminació". "Per fer de socorristes d'un naufragi electoral, que es busquin altres socorristes", va tancar.