Junts ha sortit "més unit i més forta" del congrés que ha celebrat aquest cap de setmana, segons la presidenta del partit, Laura Borràs, que ha assegurat que l'aniversari de l'1-O marcarà un punt d'inflexió al procés. La presidenta ha tancat el seu discurs subratllant que definir el projecte, com ha fet el congrés de Junts, és la millor manera de reforçar-lo. "Som aquí per fer passos endavant, no al costat i molt menys enrere. Plantant cara. Ens hauran d'aturar per la via criminal perquè estem determinats a continuar avançant per la via civil. D'aquest congrés en sortim amb o independència o independència", ha reblat reiterant un dels lemes que més s'ha repetit a les intervencions.

El congrés del partit ha tancat files al voltant de l'acord que van pactar Jordi Turull i Laura Borràs per liderar l'executiva al congrés d'Argelers, no sense alguna espurna, i ho ha fet aprovant les ponències amb votacions gairebé unànimes. A més, a les portes del judici contra Borràs pel suposat fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes, el reglament ha reformat l'article que imposa la suspensió dels militants condemnats, en el cas que obeeixi a un cas lawfare.

 

Avís a Aragonès

En el discurs amb què ha tancat la cimera, Borràs ha subratllat que el partit va "a totes", en tots els àmbits, també de cara al procés i a la recuperació de la iniciativa per "plantar cara a la repressió" i en defensa del exiliats. Això, però, no es limita al partit sinó que afecta també al Govern de Pere Aragonès, "per fer ben evident a tothom que un govern que es diu independentista ha d'avançar cap a la independència"

Borràs ha deixat clar que, tal i com assenyala la ponència política del partit, l'1-O "marcarà un punt d'inflexió" i que el congrés del partit s'ha convertit en una "sola i gran esmena a la totalitat als que diuen que la independència és impossible, als que diuen que la independència vindrà de Madrid i també als qui fan veure que les clavegueres de l'estat no existeixen". 

La líder de junts, com ja va fer ahir Turull, ha rebutjat la taula de diàleg amb l'argument que anestesia l'independentisme.