La reunió dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, l'endemà que l'advocat general del TJUE avalés les tesis del jutge Pablo Llarena sobre les euroordres, ha provocat que diferents mitjans especulessin amb la possibilitat que el retorn del president Carles Puigdemont formés part de l'agenda de la trobada entre els dos presidents a la Moncloa. Tant Aragonès com el mateix Puigdemont han negat, de nou, que aquesta qüestió hagi format part en cap moment del diàleg amb l'Estat. Això no ha evitat les declaracions de dirigents polítics estatals, entre els quals el president de Castella-La Manxa, el socialista Emiliano García Page, pronosticant l'empresonament de Puigdemont si torna a l'Estat espanyol.

"Se'n moren de ganes (fa anys que treuen salivera) i treballen, des de la política, per fer de jutges. La separació de poders a Espanya no existeix", ha denunciat Puigdemont a través d'una piulada en què ha recollit les paraules del president castellano-manxec en què li ha vaticinat que "només hi ha un retorn possible, que és a la presó".

Aquestes declaracions han donat peu al polític independentista a denunciar un context "sistemàtic i generalitzat" de vulneració dels seus drets fonamentals per part de líders polítics, per la qual cosa ha advertit que ho afegiran a "la llista", que preparen per demostrar que existixen "deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol", tal i com reclama l'advocat general del TJUE per acceptar que es tombin les euroordres contra els dirigents exiliats.

Poc abans, Puigdemont havia sortit a desmentir també a través del seu Twitter un dels mitjans que havien anunciat que la reunió entre els presidents serviria per abordar la seva situació. "Alguns encara no ho han entès", ha retret el president, que ha advertit que cada cop que algú "jugui" amb aquesta idea sortirà a desautoritzar-lo. "Les seves solucions felices que les busquin a un altre lloc", ha sentenciat.

Captura de Pantalla 2022 07 15 a les 18.18.32
Captura de la piulada de Carles Puigdemont

També Aragonès ha desmentit aquestes informacions en la seva compareixença a la delegació del Govern, després de la trobada amb Sánchez, on ha recordat que des de primer moment el president a l'exili ha reclamat quedar fora de qualsevol diàleg amb l'Estat. A la trobada d'avui Aragonès i Sánchez han acordat una nova reunió de la taula de diàleg a finals de juliol.