El president, Carles Puigdemont, ha explicat avui davant del comitè nacional del PDeCAT que no serà candidat a la presidència de la Generalitat un cop hagi acomplert el compromís amb què va assumir el càrrec fa un any. En la mateixa reunió, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha emplaçat la formació a no embrancar-se en un debat sobre el cap de llista.

Puigdemont ja va replicar divendres passat en una entrevista a la cadena SER als rumors i especulacions sobre aquest tema assegurant que l'any vinent no serà president de la Generalitat. Aquest matí, ha aprofitat la reunió del comitè nacional per explicar-ho a la direcció del partit.

El polític gironí, que ha pres la paraula davant del comitè nacional després de la intervenció del president del PDeCAT, Artur Mas, ha explicat que ja va acceptar el compromís de presidir el Govern amb aquestes condicions i que res ha canviat durant aquest any.

Cap escenari fora del full de ruta

En la roda de premsa posterior, Pascal ha evitat entrar en quina seria la resposta de Puigdemont si no fos possible completar el full de ruta; ha assegurat que el PDeCAT no contempla aquest escenari i tampoc no ha volgut abordar la possibilitat que els pressupostos no puguin tirar endavant. El president va advertir que en cas que no s'aprovin els comptes del Govern, que s'han de votar el mes vinent, convocarà eleccions.

Durant la reunió la responsable del partit ha emplaçat els dirigents de la formació a evitar el debat sobre els possibles candidats, que ja ha agitat la formació demòcrata les darreres setmanes, i ha assegurat que no és el moment d'encetar el meló successori. "De candidats en parlarem quan toqui i farem el que hàgim de fer. No tenim ara cap necessitat d'obrir aquest debat", ha assegurat Pascal.

Munté i Mas

Precisament aquest matí en declaracions a TV3 la consellera de Presidència, Neus Munté, -un dels noms que es baralla a les travesses- havia assegurat que Mas seria un bon candidat.

Pascal ha volgut subratllar que Puigdemont ja havia deixat clar des d'un primer moment quin era el seu parer i que, per tant, avui el comitè nacional no s'ha mostrat "ni disgustat ni enfadat" amb la seva decisió, sinó que n'ha destacat l'"acte de coherència". Amb tot, la cúpula de la formació demòcrata, conscient dels fronts que manté oberts en aquest moment, havia fet mans i mànigues per evitar sumar-hi aquest.

De fet, el PDeCAT encara té pendent aquesta cap de setmana els dos darrers òrgans que encara falten concretar, segons el mandat estatutari. A més, Pascal ha anunciat que la formació celebrarà aquesta primavera una conferència per assentar el corpus ideològic. La voluntat del partit demòcrata és repetir de manera anual aquesta cita.