El Parlament Europeu continua indagant sobre el polèmic programari israelià d'espionatge, una setmana després del debat que va tenir lloc a Estrasburg. Aquest dimarts s'ha reunit la comissió de l'Eurocambra que investiga Pegasus, on han comparegut experts en ciberseguretat que "no han deixat cap dubte sobre l'extrema perillositat d'aquesta mena de programari". Així ho ha considerat l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, que en una piulada ha assegurat que Pegasus "sigui de curs legal entre els països europeus és una vergonya". "Una bomba a la democràcia", ha afegit.

TUIT Carles Puigdemont sobre espionaje con Pegasus
L'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont critica que Pegasus "sigui de curs legal entre els països europeus"

Els esmentats experts han dit que l'empresa israeliana NSO ha de saber quines persones han estat víctimes d'espionatge amb Pegasus, ja que part del procés s'ha de fer juntament amb el fabricant. En la compareixença al comitè de l'Eurocambra que investiga Pegasus, l'expert Adam Haertlé ha assegurat que és l'empresa la que controla les infeccions dels dispositius. "La verificació que el telèfon està disponible es fa amb el coneixement d'NSO. Hauria de saber quines són les víctimes", ha apuntat Haertlé.

Els perills de Pegasus

L'investigador de Citizen Lab Bill Marczak també ha comparegut a la comissió en qüestió i ha dit que és "difícil" saber qui hi ha darrere d'una infecció perquè es poden utilitzar intermediaris. Segons Marczak, saber si un govern està darrere d'un espionatge amb Pegasus és "tot un repte". "Es poden utilitzar servidors intermediaris per encobrir l'origen i el destí dels atacs, així com per ocultar on s'han enviat les dades", ha subratllat l'expert de Citizen Lab. Amb tot, Marczak ha dit que una manera d'investigar si un govern està darrere dels atacs és "agrupant" casos i mirant a qui podria interessar aquest espionatge.

Haertlé ha explicat també que es poden afegir fitxers als dispositius infectats amb Pegasus, així com fer accions a través d'aquell mòbil sense que el propietari en sigui conscient. "Tècnicament, és possible, però no sabem si ho fan o no", ha dit l'expert, que ha subratllat que el sistema d'iPhone és més fàcil d'infectar que el d'Android perquè són més similars entre ells. Finalment, l'experta Constanze Kurz ha avisat que el mercat del ciberespionatge està a l'alça i que aquestes empreses aprofiten les "bretxes de seguretat". "És un negoci molt lucratiu", ha destacat, tot subratllant que aquest mercat ha crescut molt especialment en l'última dècada.