El president a l'exili Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han demanat al Tribunal Suprem que inclogui el seu cas en una eventual qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'escó a l'Eurocambra d'Oriol Junqueras.

El Suprem, que encara no s'ha pronunciat sobre si portar o no el cas al tribunal de Luxemburg, hauria de plantejar la qüestió perquè, segons els advocats de Puigdemont i Comín, no fer-ho "implicaria la vulneració de drets fonamentals".

A més d'unir-se a les preguntes plantejades per l'advocat de Junqueras sobre la immunitat, els lletrats dels dos líders exiliats formulen les seves pròpies preguntes, en relació als requeriments que pot imposar un estat a l'hora de proclamar els eurodiputats finals i la seva comptabilitat amb la normativa europea i el dret al sufragi passiu, és a dir, al dret a representar els electors.

La decisió arriba després que l'advocat Gonzalo Boye també acudís directament al TJUE per demanar mesures cautelars urgents davant de la decisió del president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, de no considerar a Puigdemont i Comín com a eurodiputats electes.