L'advocat general de la UE, Maciej Szpunar, ha avalat les tesis que argumenten el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín per reclamar que se'ls reconegui la condició de diputats del Parlament Europeu. Així ho assegura l'equip jurídic dels dos polítics exiliat que avancen que faran valer aquesta decisió a Espanya i a Europa per reclamar que se'ls permeti prendre possessió de l'escó. Tot i que el pronunciament de l'advocat general no és vinculant, recorden que si acostuma a marcar el sentit final de la decisió del TJUE

Aquest matí Szpunar ha deixat clar, en relació a la qüestió prejudicial del Suprem sobre Oriol Junqueras, que una persona que ha estat oficialment proclamada electa al Parlament Europeu ja té "únicament per aquest fet i des d’aquell moment la condició de membre del Parlament, independentment de qualsevol formalitat ulterior que estigui obligada a complimentar”. És a dir, que Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat.

Amb tot, Szpunar admet també que el líder republicà ja ha estat jutjat i condemnat, malgrat que s’hagi fet seguint un procediment “poc satisfactori” de la normativa.

Puigdemont i Comín no han estat ni jutjats ni condemnats, però sí es veurien protegits per la immunitat que apunta l'advocat general i pel conseqüent dret a assumir l'escó.

Fonts de la defensa de Puigdemont, que esperaven aquest pronunciament de Luxemburg en ple procediment sobre l'euroordre, asseguren que l'advocat general dona suport a les seves tesis i que en cas que sigui finalment aquesta la decisió final del TJUE s'haurà de poder aplicar en el mateix sentit als dos polítics exiliats. Per aquesta raó, a parer dels seus advocats, haurien de poder assumir els seus escons.