El Tribunal de primera instància de Brussel·les ha acceptat avui la petició de la defensa del president a l’exili, Carles Puigdemont, de posposar la vista sobre l’euroordre, que ha quedat fixada per al 16 de desembre. No obstant això, abans d'aquesta nova cita a la Chambre du Conseil, el calendari judicial de Puigdemont a Europa apareix ple d'anotacions.

La primera és per dilluns vinent, 4 de novembre, al tribunal de Justicia de la UE (TJUE). Aquell dia acaba el termini perquè els seus advocats presentin les al·legacions a Luxemburg contra els arguments esgrimits pel Parlament Europeu per impedir al president i a Toni Comín prendre possessió dels seus escons com a eurodiputats. Les defenses dels dos polítics catalans tenen intenció d'entrar a fons en la qüestió per replicar als arguments de l'Eurocambra.

Oriol Junqueras

Una setmana més tard, el 12 de novembre, hi haurà un pronunciament clau al tribunal de Luxemburg. En aquest cas de l’advocat general del Tribunal Maciej Szpunar que farà públiques les seves conclusions sobre la immunitat parlamentària d’Oriol Junqueras en resposta a la qüestió prejudicial que va presentar la sala del Suprem que va jutjar els líders del procés.

Aquest dictamen sobre la qüestió prejudicial relativa a la immunitat de Junqueras no serà vinculant de cara a la sentència final del TJUE. Això no obstant, el pronunciament dels advocats generals acostumen a assenyalar el rumb final de la decisió dels jutges. La sentència definitiva encara no té data, tot i que la previsió és que surti el mes de desembre.

A parer de l’advocat Gonzalo Boye, seria “lògic” que davant d'aquesta situació el jutge belga decidís suspendre la seva decisió sobre l’euroordre fins que es pronunciï el tribunal de Luxemburg.

Fonts del TJUE consultades per El Nacional, ja van assenyalar en el seu moment que el procediment habitual hauria estat que el Suprem hagués suspès la seva decisió sobre el judici del procés fins conèixer la conclusió de les qüestions prejudicials, atès que va ser el mateix Suprem qui va plantejar el dubtes sobre la immunitat de Junqueras.

No va ser així, però, i de fet la sentència contra els responsables del procés es va conèixer el mateix dia en què hi havia convocada la vista oral sobre la qüestió prejudicial de Junqueras a Luxemburg, el 14 d'octubre.

Això no obstant, el jutge Manuel Marchena va enviar un ofici el mateix dia 14 al president del TJUE comunicant-li que, malgrat que ja s'hagués dictat la sentència del procés, per al Suprem segueix mantenint "interès i vigència" la conclusió de Luxemburg sobre la qüestió prejudicial de Junqueras.

Calendari Euroordre

Pel que fa el calendari estricte de l'euroorde, de moment, el tribunal de primera instància de Brussel·les ha fixat el 5 de novembre com a data perquè la defensa presenti les primeres al·legacions; el fiscal hi haurà de donar resposta el dia 15; i el 25 de novembre serà el moment per a les contra al·legacions de la defensa.

Boye ha ironitzat avui que l'argument que situarà en primer lloc entre les al·legacions seran les declaracions que avui mateix ha fet la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, llançant un advertiment a Bèlgica sobre les conseqüències de no acceptar l’euroordre.

Polèmica Calvo

Fonts de la Comissió Europea han sortit a primera hora de la tarda al pas de les paraules de la vicepresidenta per deixar clar que les euroordres són un procediment purament judicial.

A parer de la defensa de Puigdemont, tant les declaracions de Calvo com el fet que la sentència del Suprem deixa clar que, en cas que prosperi l’extradició, el polític català serà condemnat a una pena de 13 anys per uns delictes que no tenen equivalència a altres països d’Europa haurien de pesar i molt en la decisió del tribunal.

Sigui quin sigui el pronunciament del tribunal de primera instància belga, encara quedaran dues instàncies a les quals recórrer. La Cort d'Apel·lació i el Tribunal de Cassació.

El reglament europeu fixa un termini de 60 dies per decidir sobre les peticions d'extradició entre dos Estats membres. Aquest termini, no obstant, es pot prorrogar fins a 90 dies.