No ha citat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni els comuns, ni a CSQP però tampoc ha calgut. El president, Carles Puigdemont, ha assegurat avui durant un acte a Sant Joan Despí que en aquest moment a Catalunya els polítics es divideixen entre els que volen permetre votar i els que no. I punt.

Ho ha fet en un acte de l'Assemblea just el mateix dia en què el TSJC ha acceptat les querelles de la Fiscalia contra el Govern per l'aprovació de la llei del referèndum i el decret que el desplega, i poc després que el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello no aclarís si Barcelona cedirà els locals electorals.

El president ha assegurat que la qüestió ara no és si votar o no —que és una decisió que depèn de cadascú—, sinó poder votar o no poder votar. "Poder votar o no poder votar ja no depèn de nosaltres, depèn dels nostres governants", ha explicat. "Sabem que l'Estat espanyol diu que no podem votar, que els catalans no som majors d'edat, que Madrid saben molt millor el que ens convé", ha ironitzat.

Davant d'aquesta situació, a Catalunya, segons Puigdemont, hi ha dos tipus de governants i representants polítics, els que permeten votar i els que no volen permetre votar. "La diferència no és ideològica, de dimensió del partit polític, és una diferència d'ètica democràtica. Hi ha dos tipus de polítics a Catalunya, els qui diuen que permetrem votar i els que diuen que no us permetran votar", ha reblat.

Per aquesta raó ha reclamat als presents que demanin als seus polítics dels ajuntaments o del Parlament -"perquè els pagueu vosaltres i us deuen el rendiment de comptes a vosaltres"- que els mirin als ulls i els diguin si els permetran votar. "La resposta només pot ser o sí o no. I els representants polítics han de saber que els ciutadans els interpel·len amb aquesta pregunta. No va de dretes o esquerres, d'orígens, d'àrea metropolitana contra Catalunya rural, no va de no sé quants cognoms... Que no us vulguin confondre", ha assegurat.

El president ha aconsellat als presents que interpel·lessin els seus representants amb aquestes paraules: "Tu polític em dius que no puc votar? Tens dret si creus que el teu model de país consisteix a dir-me que no podrà votar, tens llibertat de fer-ho, però ho vull saber, perquè potser t'he votat una vegada i no et votaré més. Potser allò que em dius que ets el defensor de la democràcia, no m'ho tornis a dir més. Perquè, com em pots dir que tu defenses la democràcia quan et dic, em deixaràs votar, i em dius que no?", ha reblat.

FullSizeRender (4)

El president ha recordat que falten 23 dies per al referèndum. "En 23 dies que ens separen de l'1-O, tots sabem que viurem una cursa d'obstacles, segur. Cursa d'obstacles d'aquells que diuen que estan disposats a tot. No és cert. Estan disposats a anar a fiscalies, tribunals constitucionals, tribunals de comptes,... Però no estan disposats a dialogar i parlar, a reconèixer que hi ha un problema polític que, o el resolen o els passarà per damunt", ha advertit.

No escatimarem cap esforç

Enfront d'això hi haurà també una "cursa de facilitats" -"no tot són problemes", ha ironitzat- d'aquells que, segons Puigdemont, estan disposats també a fer-ho tot pel referèndum. "No escatimarem cap esforç", ha garantit.

El president ha assegurat que l'Estat ha mobilitzat molts recursos, "tot", per aconseguir-ho. "Ha fet pols la separació de poders, ha utilitzat les clavegueres de l'Estat...", ha detallat.

El que realment és sorprenent, a parer del cap de l'executiu, és que hi hagi qui ha arribat a la conclusió que la democràcia té com a garants aquells que "se l'han carregada". En aquest punt s'ha referit directament al president espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria, i els seus representants a Catalunya. "Realment algú amb dos dit de front pensa que és més garantia per a la democràcia i l'autogovern a Catalunya Rajoy que el poble de Catalunya?", ha interrogat, aixecant un no dels presents. 

"Cada vegada que us miren a vosaltres veuen la cara d'un colpista, els surt aquell fiscal que porten dins, aquella punció querellista, i quan senten que algú demana una urna pensen que sou tots una colla de colpistes", ha ironitzat, tot assegurant que no enganyen ningú, només a aquells qui viuen en la bombolla mediàtica de l'Estat.

"Alguns arriscarem molt. Alguns anirem fins al final i us garantim que el Govern no us fallarà. Però us demanem que no us deixeu enganyar. Que no us deixeu entabanar per aquells que no mouran mai un dit per deixar-vos votar, deixar decidir el vostre futur i destí, que pensen que fent por, amenaçant, aconseguiran aturar el desig de votar", ha reclamat assegurant que la gent del carrer té una arma molt poderosa que és el dret a votar.

Puigdemont ha advertit que encara que l'Estat té molt de poder i estan disposats a fer-lo servir, no té la força de la gent, ni el d'un projecte atractiu.