Breu i correcte, però molt contundent. El cara a cara que han escenificat aquesta tarda el president, Carles Puigdemont, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, no ha durat ni 20 minuts, suficient, però, per atorgar a l’intercanvi de retrets una contundència rocosa. "Sense independència judicial no hi ha justícia i si no hi ha justícia no hi pot haver respecte a l'Estat de dret”, ha advertit Puigdemont, que ha defensat la capacitat que ha de tenir la llei de superar limitacions que porten a abusos i constrenyen drets com el de “la llibertat d'expressió i l’autodeterminació dels pobles”.

Era la intervenció amb què es tancava la sessió solemne del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona que s’organitza anualment per commemorar la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró del col·lectiu. Abans, el ministre havia advertit que "ningú pot estar per sobre de la llei".

En prendre la paraula, Puigdemont ha assegurat que els advocats són la "peça clau" perquè hi pugui haver Justícia en una societat, que han de poder exercir la seva feina en condicions adequades i que la més important és la “independència judicial”. “Sabem que hi ha preocupació no només aquí, en molts sectors, sobre el grau d’independència judicial. Faria bé tothom que té responsabilitats, també nosaltres, de preocupar-se'n", ha afegit.

Dret a l'autodeterminació

El president ha subratllat que la llei està "al servei de les persones" i ha de castigar delinqüents, però "la llei no pot encotillar els drets i davant del dubte ha de decantar-se sempre pel ciutadà". Les seves paraules han estat acollides amb aplaudiments i algun xiulet aïllat. I no només en aquest punt, ha tornat a aixecar el suport del públic -i de nou algun xiulet- quan ha assegurat que gràcies als advocats es poden superar alguns problemes de legalitats que porten a abusos i constrenyen drets, com les clàusules sol, desnonaments, els abusos de companyies energètiques, els immigrants, "però, naturalment, la llibertat d'expressió i el dret d'autodeterminació dels pobles". 

El president ha evocat el debat entre legalitat i dret democràtic que es va produir en qüestions com el divorci o el matrimoni homosexual, i ha recordat que encara és legal negar l'assistència sanitària gratuïta a immigrants sense regularitzar però no és democràtic, igual com els desnonar o talla la llum a famílies sense recursos.

També hi ha hagut un capítol de retrets al ministre per les condicions materials de la Justícia. Entre d'altres coses, Puigdemont ha retret al ministre que "l'Estat recapta 60 milions d'euros en taxes judicials, un servei que no presta, com tu ja saps, el presta la Generalitat, i no obstant, d'aquests 60 milions en retornen 0".

Catalá: "Ningú està per sobre de la llei"

Prèviament, Catalá havia emplaçat els advocats del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona a defensar l'Estat de Dret "així com ho fa el Tribunal Constitucional i tots i cadascun dels membres del poder judicial i de la fiscalia sobre cadascun dels assumptes sobre els que han de prendre decisió".

"El problema no és la diferència de parer sobre assumptes que afecten la vida pública o privada. El problema apareix quan s'actua al marge de l’ordenament jurídic, cap de nosaltres hauria d'estar per sobre de la llei", ha advertit.

El ministre, que ha fet bona part de la seva intervenció en català, ha citat una entrevista a Joan Miró els anys 70 en què aquest hauria assegurat que “el que enriqueix Espanya és la seva diversitat de matisos”, i ha assegurat que vivim en un moment extraordinari en què l’instrument que més s’invoca des de tots els sectors, especialment el polític, és “el diàleg i el consens”.