El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Joan Delort, ha retret al govern espanyol que no permetés l'ús de dos hidroavions francesos que estan a Perpinyà per atacar el foc de Llançà, oferint només els mitjans de l'Estat.

"Ens vam emprenyar molt", ha reconegut a Catalunya Ràdio, on ha subratllat que aquest és un "dilema que existeix fa moltíssims anys". "No hi ha ningú que discuteixi que, en cas d'imperiosa necessitat d'actuació, el primer és que vinguin els hidroavions francesos, perquè els tenim a Perpinyà i passen 15 minuts entre que s'enlairen i descarreguen aigua", ha continuat Delort, que ha lamentat que les coses es compliquin quan es parla de "frontera" i de "bandera".

"Vostè coneix la zona nord de Girona? Vostè s'ho està mirant des d'un lloc que no té ni idea de què carai estem parlant", ha etzibat Delort després que el govern espanyol no autoritzés l'ús de dos hidroavions francesos que estaven aterrats a Perpinyà.

Incendi Llançà i el Port de la Selva - EFE

Un hidroavió en l'incendi de Llançà / Foto: Efe

Segons ell, "més que una disfunció, hi ha visions diferents". El CECAT ja va demanar divendres poder utilitzar aquestes dues eines, però des del ministeri van oferir mitjans procedents de Pollença o Saragossa. Delort ha indicat que també els van ser útils, però que el que més es necessitava en aquell moment eren avions de gran capacitat. "Home, que som Europa! Els recursos de suport internacional i de cooperació europea hi són", ha exclamat.

Aquesta polèmica, ha dit, es remunta a fa molts anys, i ha citat l'incendi de les Gavarres als anys 80. Delort ha constatat que passen els governs i el problema encara no s'ha resolt, així que ha instat a parlar-ne en fred i amb tranquil·litat.

La resposta d'Espanya

El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, va justificar la decisió de blocar els hidroavions de Perpinyà amb l’argument que s’havia optat per fer servir els efectius espanyols: "Hem pensat que era millor que primer esgotéssim els recursos per a evitar de precipitar-nos". Va destacar que l’Estat espanyol havia fet una oferta de més mitjans dels disponibles per a combatre el foc, que ha cremat unes 416 hectàrees de l’Alt Empordà.

L'incendi, estabilitzat

Aquest mateix matí, els Bombers de la Generalitat han pogut perimetrar i estabilitzar l'incendi. El somriure del cap d'intervenció de guàrdia, l'inspector de Bombers Santi Lleonart, al centre de comandament avançat evidenciava que la nit havia anat bé. La matinada ha estat tranquil·la i la tramuntana no ha complicat l'estratègia dels Bombers, tot i que en algun moment el vent s'ha reactivat i ha fet patir als cossos d'emergència.

 

Imatge principal: el director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort, el cap de Bombers, David Borrell, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, al costat de l'helicòpter del Pirineu / Foto: ACN