El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha acusat l’Estat de posar “totes les dificultats” per evitar que l’independentisme pugui “fer una campanya en igualtat de condicions amb la resta de candidatures”. “Per això tenim gent encara a la presó i a l’exili”, ha retret.

Puigdemont, que es troba exiliat a Brussel·les, ha intervingut en l'obertura de campanya poc abans de les zero hores d'aquest dimarts a través d'una pantalla. A la primera fila de l'acte, les cadires buides amb un llaç groc i el seu nom, i els del president de l'ANC, Jordi Sànchez, i els consellers Joaquim Forn, Lluís Puig i Clara Ponsatí, tots ells candidats el 21-D i empresonats o a l'exili.

El president ha advertit que l’independentisme no oblidarà la violència i la desmesura de l’Estat, encara que els seus mitjans de comunicació vulguin la societat catalana “amnèsica i desinformada” i ha ironitzat que la memòria dels catalans no s’esborra com els discs durs del PP.

“Fan amb els catalans el mateix que fan amb els seus discos durs, quan els comencen a complicar la vida -i els catalans l’1-O al PP li va complicar la vida-, no tenen més remei que fer com fan amb els seus discs durs, que és estomacar-los”, ha ironitzat.

L'obertura de la campanya s'ha produït hores després que el jutge denegués la sortida de la presó de Sànchez i Forn, així com del vicepresident, Oriol Junqueras, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i aquesta circumstància ha estat constantment present en l'acte.

De fet, un dels moments més emotius s'ha produït quan la responsable de campanya, Elsa Artadi, ha agraït des de l'escenari la presència entre el públic de l'esposa de Forn, Laura, mentre una gran pantalla projectava la imatge de Sànchez, Cuixart, Forn i del vicepresident i candidat d'ERC, Oriol Junqueras. Els presents dempeus han esclatat en crits de llibertat.

En donar el tret de sortida de la campanya, Puigdemont ha fet una crida a respondre des de les urnes a aquesta situació. "Li hem de dir a tot aquest mon expectant i al tripartit del 155, a Rajoy i a la seva colla de còmplices, els hem de dir allò mateix que li van dir a un senyor molt important: així no. D’aquesta manera no, amb porres, violència, mentides, repressió, guerra econòmica, tolerància amb l’ultradreta, amb l’ofec de la Generalitat i la supressió de la democràcia, no", ha advertit. 

Puigdemont ha descrit els candidats de PSC i C's, Miquel Iceta i Inés Arrimadas com a candidats de Rajoy, "són exactament el mateix". "Fixeu-vos si està preocupat Rajoy amb el seu candidat que ha hagut de convèncer dos més, a veure si amb la porteria buida, un candidat a l'exili i l'altre a la presó marquen d'una vegada un gol que no han estat capaços de marcar a les urnes", ha retret.

Prèviament, ha intervingut Artadi que ha retret el candidat del PSC, Miquel Iceta, que lamentés la situació dels presos quan és "col·laborador necessari" de la represió i de l'aplicació del 155: "Iceta no permetrem que frivolitzis amb els nostres empresonats i els que tenim a l'exili".

També ha pres la paraula el candidat número vuit, Eduard Pujol, que ha descrit la seva anada aquest dilluns a Madrid a recollir els consellers empresonats que han sortit d'Estremera com un "viatge al fred, al franquisme, si no els agrada al neofranquisme".

Els parlaments els ha obert el periodista Francesc de Dalmases, que ha sintetitzat en quatre punts el compromís de JuntsxCat: restituir el president Carles Puigdemont i el Govern; refermar que hi ha una majoria social a favor de la independència; restaurar la democràcia a Catalunya, i la voluntat de ser "obedients a la voluntat expressada l'1-O i conservar-la com la gran feina feta dels diputats expulsats del Parlament i els membres el Govern enviats a la prsó o l'exili".

Tot seguit han intervingut l'exentrenadora de la selecció espanyola de natació sincronitzada, Anna Tarrés, i el sociòleg Salvador Cardús. La candidata número cinc, Laura Borràs, ha advertit que ara cal sobreviure i fer efectiva la república per defensar la cultura catalana. "Som un miracle, un miracle cultural i que avui siguem aquí ens coverteix en la versió moderna de l'irreductible poble dels gals d'Asterix i Obelix", ha ironitzat.

Pilar Calvo i Joan Luis Bozzo s'han encarregat de presentar l'acte que ha començat amb un primer aplaudiment en homenatge als empresonats i exiliats.