Junts ha situat des del primer dia de campanya l'abstenció com l'enemic a abatre, però a mesura que les enquestes apunten a un empat a tres i, fins i tot, la possibilitat que la llista de Laura Borràs aconsegueixi la victòria el 14-F, l'apel·lació dels candidats es dirigeix a reclamar aquesta victòria, "guanyar bé", en paraules de la presidenciable. "Hem d'anar a quedar primers perquè serà la manera més clara de fer entendre allò que volem fer", ha reclamat el cap de llista, Carles Puigdemont, que ha situat el PSC com "l'altra alternativa i l´únic obstacle" perquè Borràs sigui presidenta.

En l'acte de tancament de campanya de Lleida, una circumscripció on Junts lluita per mantenir els sis diputats que va obtenir el 27-S, Puigdemont ha carregat amb contundència contra els socialistes, als quals ha titllat de "marmessors d'aquest rei lladre que protegeixen i van ajudar a fugir" i "el partit del règim, el partit mimat dels grans grups de comunicació, dels grans interessos de la llotja del Bernabéu".

Candidat de segona mà

En videoconferència des de Waterloo, ha advertit que Illa és "un candidat de segona mà", que ha fracassat com a ministre de Sanitat a ulls de tot Europa, i que en aquests comicis ha intercanviat els papers amb Ciutadans. "Actuen amb aquell compromís sagrat que tot allò que el 155 uní, les urnes no ho separarà. Encara que facin resultats diferents, les urnes no els separaran si han de fer un 155 o altres 155", ha ironitzat.

També Borràs ha sentenciat en prendre la paraula que "l'efecte Illa ha punxat com el seu autobús de campanya i necessita anar al taller perquè el reparin".

Alternativa al tripartit

En la seva intervenció, la presidenciable ha evocat una de les imatges més impactants que la suspensió de l'autonomia va deixar a Lleida amb la retirada de les obres de Sixena el desembre del 2017. "Amb nocturnitat i traïdoria, el 155 agafava una dimensió patrimonial i eren espoliades per ordre del ministre, que usurpava les funcions de conseller de Cultura", ha denunciat.

Laura Borràs JxCat Lledia elecciones catalunya 14f / Julio Díaz

Laura Borràs ha reclamat a Lleida el vot per "guanyar bé" / ACN

Borràs ha cridat al vot útil i ha advertit que el 14 de febrer hi ha dues opcions: "un govern tripartit, aquest retorn de producte defectuós, que convertiria la Generalitat en una sucursal de la Moncloa; el model que ja practica a Madrid el PSOE amb els seus socis i com practica a Barcelona; som l'única garantia que no hi haurà aquest govern. O un govern independentista encapçalat per JxCat".

Sànchez: "Evitar majories estranyes"

També el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha cridat a votar "sense por" el 14-F per donar a Junts la victòria que apunten ara les enquestes quan fa uns mesos es donava aquesta força per desapareguda. "Som el compromís que aquest país no repetirà majories estranyes ni alienes a la voluntat sobiranista, el que ens ha de permetre veure l'exercici ple del dret a l'autodeterminació. Sense Junts res està garantit, amb Junts tot és possible", ha assegurat.

Sànchez, que ha hagut d'abandonar l'acte tot just començat i entre crits de llibertat per arribar a l'hora a Lledoners, ha apel·lat a l'esperit de JxSí, la candidatura amb què l'independentisme va concórrer a les eleccions del 27-S del 2015, i ha ofert "una voluntat de liderar un projecte fort" i de forces independentistes. 

El cap de llista per Lleida, Ramon Tremosa, ha advertit que "l'Estat espanyol ha abandonat els catalans en general i els lleidatans en particular", en un acte que ha estat presentat pel qui va ser cap de llista a les eleccions del 27-S i el 21-D per Lleida, Josep Maria Forné, que aquest cop no repetirà a les llistes.

 

A  la imatge principal, Puigdemont, a la pantalla, saluda Laura Borràs al míting que JxCat ha ofert aquesta nit a Lleida / Efe