La paralització de l'ingrés a presó dels ultres de Blanquerna ha causat una gran indignació. Des de l'exili, el president Carles Puigdemont ha denunciat la decisió de l'Audiència Provincial de Madrid de frenar l'entrada a presó dels condemnats per assaltar la llibreria de Madrid la Diada del 2013. "Apuntalar el règim que permet aquesta barbaritat, aquesta injustícia tan flagrant i insultant, és ser-ne còmplices", ha escrit Puigdemont en una piulada.

Gairebé vuit anys després de l'assalt, avui acabava l'ordre d'ingrés voluntari a la presó per a la majoria dels ultres condemnats, però la justícia espanyola ha decidit frenar-ne l'entrada a l'espera dels recursos d'empara el Tribunal Constitucional i les peticions d'indult. "La inseguretat jurídica i el doble estàndard són una greu amenaça a la democràcia. Sense igualtat i sense equitat, l’estat de dret se’n va en orris", ha criticat el president, contrastant-ho sobretot amb la situació dels presos i exiliats independentistes.

TUIT Carles Puigdemont BlanquernaCarles Puigdemont / Twitter

Almenys dos ultres condemnats per l'atac de Blanquerna han fugit

Segons han avançat fonts judicials a ElNacional.cat, un dels condemnats ja es trobava en cerca i captura el 23 de març i un segon també ha fugit. Ara, la secció 30 també emetrà una ordre de cerca i captura contra el segon fugit. Mentrestant, un dels condemnats, Manuel Andrino, és líder de Falange i serà el cap de llista de la seva formació als comicis madrilenys.

Tan sols 24 hores abans de finalitzar el termini per ingressar voluntàriament a la presó, l'Audiència Provincial ha suspès aquesta entrada a l'espera que es tramiti el recurs d'empara al Tribunal Constitucional de deu dels condemnats i la petició d'indult que ha de resoldre el Tribunal Suprem per dos d'ells. 

Vídeo: Imatges de l'assalt a la llibreria de Blanquerna.

Tanmateix, ja hi ha una sentència ferma del Tribunal Suprem, que el juliol passat confirmava les penes de presó. Tanmateix, la interlocutòria de l'alt tribunal reduïa les penes per als assaltants als dos anys i set mesos de privació de llibertat després de retirar l'agreujant de discriminació ideològica.

 

Imatge principal: El president i eurodiputat Carles Puigdemont, en una roda de premsa del Parlament Europeu. / Efe